Stimuleringsmaatregelen

Toespraak ECB-president brengt rentes naar nieuw laagtepunt

Mario Draghi
Mario Draghi Foto AP

De rentes op veel Europese staatsleningen zijn dinsdag gedaald naar nieuwe laagten, nadat president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) in een rede nadrukkelijk had gehint op nieuwe stimuleringsmaatregelen. Als de vooruitzichten voor de eurozone niet verbeteren, zei hij, zijn „aanvullende maatregelen noodzakelijk”.

Verdere verlaging van de ECB-rentetarieven „blijft een van onze gereedschappen”, stelde Draghi tijdens een bijeenkomst van de ECB in het Portugese Sintra. „Als de crisis iets heeft aangetoond, dan is het wel dat we alle flexibiliteit binnen ons mandaat zullen gebruiken – en dat zullen we in de toekomst blijven doen om nieuwe uitdagingen voor de prijsstabiliteit te beantwoorden.”

Nieuw waren die opmerkingen zeker niet. Twee weken geleden sprak Draghi ook al zorgen uit over de ongunstige indicatoren. Om een signaal af te geven zei hij toen dat de rentetarieven van de ECB, al sinds 2011 op het laagste niveau ooit, tot zeker halverwege volgend jaar ongewijzigd blijven. Ook zei hij dat verschillende bestuursleden van de centrale bank verdere verlaging bepleitten. Dinsdag was Draghi nog iets stelliger en sprak hij ook over andere „verzachtende maatregelen”.

Op de financiële markten werd die boodschap enthousiast ontvangen. In de uren erna daalde de rente op 10-jarige Franse staatsobligaties voor het eerst tot onder nul. Ook eigenaren van Duitse en Nederlandse staatsleningen moeten geld toegeven: de rente daarop daalde tot 0,3 respectievelijk 0,16 procent.

Voor Nederlandse pensioenfondsen is het vooruitzicht van een langdurig nóg lagere rente een tegenvaller. Als de rentetarieven van de ECB laag zijn, dan geldt dat ook voor de rente die fondsen gebruiken om de toekomstige waarde van hun bezittingen uit te rekenen. Een lage ECB-rente heeft daarmee gevolgen voor hun dekkingsgraad, waarmee verschillende fondsen nu al worstelen.

De Amerikaanse president Trump veroordeelde de woorden van Draghi op Twitter. Hij meent dat de ECB de eurokoerts kunstmatig laag probeert te houden, zodat Europese bedrijven „oneerlijk” makkelijker kunnen concurreren met Amerikaanse.