Publieke omroep maakt einde aan dubbelfunctie Klein

Frans Klein wordt tijdelijk opgevolgd door Remco van Westerloo (ex-SBS) als netmanager NPO 1. Maar Klein blijft tv-directeur van de NPO.

Remco van Westerloo in 2011. Foto Evelyne Jacq

Na vier jaar heeft NPO 1, de populairste tv-zender van de Nederlandse publieke omroep, weer een eigen netmanager. Remco van Westerloo, voormalig directeur televisie van SBS en programmadirecteur van onder meer Net 5 en RTL 5, wordt tijdelijk verantwoordelijk voor de programmering van het eerste publieke net. Hij begint op 1 juli en is aangesteld voor een jaar.

Als netmanager van NPO 1 is Van Westerloo de opvolger van Frans Klein. Die combineerde sinds juni 2015 de functie met die van directeur televisie van de publieke omroep. Destijds stelde de NPO dat werd gezocht naar een vervanger, maar die is nooit aangesteld.

De NPO zegt nu in een verklaring dat Klein een tijdelijk opvolger krijgt vanwege de organisatorische veranderingen bij de omroep (die moet onder meer gaan werken met coördinatoren per programmagenre) en de komst van het Eurovisie Songfestival naar Nederland.

Minister Arie Slob (Media, CU) noemde in juni het feit dat Frans Klein, die recentelijk in het nieuws kwam omdat hij nevenfuncties die verband houden met twee Thaise restaurants niet heeft gemeld bij de NPO, behalve netmanager ook tv-baas van de NPO is „geen goede combinatie”. Televisiebaas Klein was in feite leidinggevende van netmanager Klein. Als dit ertoe leidt dat er „te veel programmeermacht bij één persoon komt te liggen” dan ging de minister ervan uit dat de NPO maatregelen neemt, zei Slob in een reactie op Kamervragen.

Het is onbekend wat na de tijdelijke aanstelling van Van Westerloo gebeurt met de functie van netmanager NPO 1.

Bij SBS oogstte Van Westerloo met name in het begin van deze eeuw succes als baas van vrouwenzender Net 5. De drie jaar als algeheel tv-directeur bij SBS (2012-2015) waren minder glansrijk.