Oud-president Sarkozy moet voor rechter verschijnen in corruptiezaak

De voormalig president van Frankrijk Nicolas Sarkozy moet zich voor de rechter verantwoorden omdat hij wordt verdacht van corruptie en machtsmisbruik.

De voormalige president van Frankrijk Nicolas Sarkozy.
De voormalige president van Frankrijk Nicolas Sarkozy. Foto Franck Fife/AFP

De voormalige president van Frankrijk Nicolas Sarkozy moet definitief voor de rechter verschijnen vanwege beschuldigingen van corruptie en machtsmisbruik. Zijn laatste verzoeken om een rechtsgang tegen te houden, zijn woensdag door het Hof van Cassatie verworpen. Dat heeft zijn advocaat bekendgemaakt, aldus persbureau Reuters. Het is voor het eerst dat een voormalige president van Frankrijk terecht moet staan in een corruptiezaak.

Lees meer: Uw kamer, meneer Bismuth

Sarkozy werd in maart vorig jaar aangeklaagd omdat hij de toenmalige magistraat Gilbert Azibert een baan in Monaco zou hebben beloofd in ruil voor informatie. De oud-president van Frankrijk vroeg de rechter om informatie over het onderzoek naar de mogelijk illegale financiering van zijn campagne door de steenrijke L’Oreal-erfgename Liliane Bettencourt.

Deze zaak kwam aan het licht doordat de politie de telefoon van Sarkozy en zijn advocaat aftapte in verband met een ander onderzoek. Volgens zijn advocaat is het bewijs niet rechtmatig verkregen omdat het afkomstig is uit een afgetapt telefoongesprek tussen Sarkozy en zijn advocaat. Ook zegt de advocaat dat Sarkozy onschuldig is.

Libische dictator Gadaffi

De telefoongesprekken werden afgetapt in een onderzoek naar mogelijk illegale campagnefinanciering. Sarkozy wordt er namelijk van verdacht tijdens zijn verkiezingscampagne in 2007 geld te hebben aangenomen van de voormalige Libische dictator Muammar Gadaffi. Hij ontkent ook in deze zaak schuldig te zijn. In de zaak-Bettencourt werd in 2013 besloten Sarkozy niet verder te vervolgen.

Lees ook: Nam ‘clown’ Sarkozy Libisch geld aan?

Sarkozy was president van Frankrijk tussen 2007 en 2012. Bij de verkiezingen van 2012, toen hij opging voor een tweede termijn, werd hij verslagen door de socialist Francois Hollande.