Mest

Politie doet arrestaties in Hengelo voor het faciliteren van mestfraude

De politie heeft in de omgeving van Hengelo drie verdachten aangehouden op verdenking van het frauderen met mest. De drie werkten bij een bedrijf in Hengelo dat mest vervoert, verhandelt en verwerkt, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag. Het bedrijf wordt verdacht van het doen van valse laad- en losmeldingen en het manipuleren van mestmonsters. Het Hengelose bedrijf heeft tientallen boeren geholpen, vermoedt de NVWA. In het onderzoek, in opdracht van het OM, zijn doorzoekingen verricht en chauffeurs aangehouden. Bij een van de doorzoekingen is gebleken dat een machine waarmee mestmonsters worden gemaakt waarschijnlijk is gemanipuleerd. Nederland kampt met een mestoverschot. Voor het aantal dieren en de hoeveelheid mest moeten boeren betalen en het afvoeren van de mest kost ook geld. Het niet-naleven van de regels levert dan ook snel geld op. Uit een vertrouwelijk overheidsrapport bleek dat er veel wordt gefraudeerd bij het vergisten van mest; mest, maïsafval en gras werden onder meer vermengd met slachtafval, zware metalen en verfslib. (NRC)