Loek Kessels (Lieve Mona) op 87-jarige leeftijd overleden

Loek Kessels schreef onder het pseudoniem Mona 25 jaar een adviesrubriek in tijdschrift Story. Lezers adresseerden hun problemen aan ‘Lieve Mona’.

Loek Kessels in 2017. Ze is woensdag overleden aan de gevolgen van darmkanker.
Loek Kessels in 2017. Ze is woensdag overleden aan de gevolgen van darmkanker. Foto Frank Ruiter

Loek Kessels, ook wel bekend als Lieve Mona, is woensdag op 87-jarige leeftijd overleden. Dat meldt haar voormalig werkgever Story. Ze was al geruime tijd ziek en leed aan darmkanker.

Lees ook dit interview uit 2017 met Lieve Mona: ‘Wat anderen voelden, gaf mij troost’

Kessels kondigde begin deze maand op Facebook aan niet lang meer te zullen leven. „Twee jaar heb ik gevochten tegen een ziekte, waartegen nauwelijks te vechten valt”, schreef ze. „Maar nu zijn er geen opties meer.” Via haar Facebookpagina wilde ze graag afscheid nemen. „Ik wil niet zomaar ‘in de lucht’ verdwijnen zonder afscheid te nemen van al diegenen die me zo vaak een glimlach hebben bezorgd of een fijn gevoel van herkenning.”

Kessels schreef onder het pseudoniem Mona een adviesrubriek in tijdschrift Story. Lezers legden Mona tussen 1974 en 1999 hun problemen voor. In die 25 jaar kreeg ze bijna 300.000 brieven, vertelde ze in 2017 tijdens een interview met NRC.

Hoofdredacteur van Story Guido den Aantrekker zegt in een verklaring dat Kessels „van onschatbare waarde is geweest”. En dat „haar empathie, mededogen, lef, positieve energie en charismatische persoonlijkheid altijd herinnerd en gekoesterd zullen worden door iedereen die de eer had haar gekend te hebben”.

Nederland veranderde

In de 25 jaar dat ze voor Story werkte, zag ze Nederland veranderen. „In de jaren 70 was ongehuwd samenwonen ergens nog een schandaal”, zei ze. De jaren 80 werden al leuker, aldus Kessels in NRC. Vrouwen kwamen vaker in leidinggevende posities en vroegen haar vervolgens om advies. „In de jaren 90 kreeg ik steeds meer brieven met ‘ik ben beter in mijn werk dan de mannen om me heen’”.

Behalve de adviesrubriek in Story schreef Kessels ook romans, thrillers en jeugd- en kinderboeken. Ook werkte ze als hypnosecoach. Ze hielp mensen door middel van hypnose om bijvoorbeeld gewicht te verliezen, te stoppen met roken of angsten te overwinnen.