Recensie

Recensie Muziek

Liedcyclus Schumann als nagedachtenis

Christian Jost ‘hercomponeerde’ Schumanns beroemde liedcyclus Dichterliebe met zijn echtgenote, mezzo Stella Doufexis (1968-2015), in gedachten. Na haar dood kreeg Josts werk een heel ander karakter: dat van monument, nagedachtenis. De achtergrond doet denken aan de Neruda Songs van Peter Lieberson, geschreven voor zijn echtgenote Lorraine Hunt en door haar op cd gezet toen ze terminaal ziek was. Jost voltooide zijn Dichterliebe voor tenor Peter Lodahl; Doufexis is te horen op de tweede cd van deze dubbelaar. Niet alleen de achtergrond is indrukwekkend, ook Josts muziek. Schumanns zangmelodieën liet hij ongemoeid, daaromheen creëerde hij met een kleurrijk ensemble (prominente marimba) expressieve omlijstingen en tussenspelen. Aanvankelijk is de sfeer nog opgetogen. Het uitgesponnen ‘Hör ich das Liedchen klingen (das einst die Liebste sang)’ vormt het breekpunt; na deze kapotte, verstilde wereld is alles anders. Het woeste ‘Ich hab im Traum geweinet’ dreunt lang na.