Kabinet wil rijbewijs 75-plusser met jaar verlengen

Minister Van Nieuwenhuizen onderzoekt de mogelijkheid van verlenging vanwege de lange wachttijden door problemen bij het CBR.

Het CBR gezien van buiten.
Het CBR gezien van buiten. Foto: Lex van Lieshout / ANP

Het kabinet onderzoekt of het mogelijk is om het rijbewijs van 75-plussers vanwege problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) met een jaar te verlengen. Dat schreef minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Lees ook: Je bent depressief geweest en rijdt in een auto. Mag dat?

Aanleiding zijn de lange wachtlijsten bij het CBR, die ervoor zorgen dat mensen die zich vrijwillig melden voor een medische keuring niet tijdig geholpen kunnen worden. Dit gaat om mensen onder de 75 die bijvoorbeeld een operatie hebben ondergaan. Door de lange wachttijden komt volgens Van Nieuwenhuizen de verkeersveiligheid onder druk te staan.

Wanneer 75-plussers een verlenging van hun rijbewijs van maximaal een jaar krijgen, kan het CBR zich meer richten op het wegwerken van de wachtlijsten voor medische beoordelingen. Vanwege de achterstand wil de minister de wijziging versneld invoeren.

Onder verscherpt toezicht

Al langer spelen er problemen bij het CBR. In februari van dit jaar stelde minister Van Nieuwenhuizen het bureau al onder verscherpt toezicht, omdat de digitalisering van de gezondheidsverklaringen en medische beoordelingen voor rijbewijzen te lang duurden. De problemen zijn volgens de minister nog niet opgelost.

In de periode daarvoor had de organisatie al maatregelen getroffen, zoals onder andere het aannemen van medisch personeel en het opnemen van een spoedprocedure voor beroepschauffeurs. Op de langere termijn wil de minister onderzoeken of het mogelijk is de leeftijdsgebonden controle te vervangen door een actieve meldplicht over de gehele looptijd van het rijbewijs.