Hof: agent schuldig aan mishandeling Henriquez, andere agent vrijgesproken

Het gerechtshof in Den Haag deed woensdag uitspraak in het hoger beroep tegen de twee agenten die betrokken waren bij de fatale aanhouding van Mitch Henriquez.

Deelnemers aan de stille tocht voor Mitch Henriquez leggen bloemen en spandoeken in het Zuiderpark, waar Henriquez werd gearresteerd.
Deelnemers aan de stille tocht voor Mitch Henriquez leggen bloemen en spandoeken in het Zuiderpark, waar Henriquez werd gearresteerd. Foto Robin Utrecht/ANP

Het gerechtshof in Den Haag acht agent ‘DH01’ schuldig aan mishandeling met de dood van Mitch Henriquez tot gevolg. Henriquez kwam in 2015 om het leven bij een aanhouding. Het hof legt de agent deze woensdag een voorwaardelijke celstraf op van 6 maanden, met een proeftijd van een jaar. Hij krijgt geen beroepsverbod. Daarmee komt het hof gedeeltelijk tegemoet aan de eis van het Openbaar Ministerie. Agent ‘DH02’ is door het hof volledig vrijgesproken.

De nabestaanden van Henriquez krijgen een schadevergoeding van 20.000 euro, onder meer voor de reiskosten die ze hebben moeten maken voor de rechtszaken. Na de uitspraak garandeerde korpschef van de politie Erik Akerboom de twee agenten dat ze hun baan bij de politie kunnen houden. Hij heeft zich daarmee bij de belofte gevoegd die de inmiddels overleden korpschef Gerard Bouman eerder deed.

„Dit gaat over risico’s en beslissingen die collega’s onder grote druk moeten nemen. Ik voel mij als korpschef verantwoordelijk voor de professionaliteit van het politieoptreden, maar ik voel ook de plicht om te zorgen voor mijn mensen. Politiewerk is en blijft mensenwerk”, reageert Akerboom op de uitspraak van het gerechtshof. De moeder van Henriquez had Akerboom eerder in een brief opgeroepen de agenten te ontslaan.

Een rechtbank in Den Haag veroordeelde de twee agenten eind 2017 tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, met een proeftijd van een jaar. De agenten gingen tegen dat vonnis in beroep, omdat ze vrijspraak wilden. Het OM eiste in april naast een voorwaardelijke straf van 6 maanden, een beroepsverbod van twee jaar.

Buitenproportioneel

Het hof oordeelde deze woensdag dat Henriquez is omgekomen door een combinatie van factoren als gevolg van de manier waarop hij is gearresteerd. Het hof twijfelt niet aan de goede intenties van de agenten, maar denkt dat ze een fatale inschattingsfout hebben gemaakt. Het gebruik van een nekklem bij de aanhouding van Henriquez was ‘buitenproportioneel’. Van opzet is echter geen sprake, aldus het hof.

Lees ook: Moeder Mitch Henriquez aan Akerboom: ontsla agenten bij veroordeling alsnog

Net als de Haagse rechtbank eerder, stelt het hof dat er een direct verband is tussen de dood van Henriquez en de nekklem die is gebruikt. In eerste instantie achtte justitie dit verband nog niet bewezen en werd ervan uitgegaan dat Henriquez overleed aan ‘acute stress’. Maar uit een nieuw rapport van bijzonder hoogleraar forensische geneeskunde Wilma Duijst (Maastricht University) bleek later dat een dergelijk acuut stresssyndroom helemaal niet bestaat. Dat rapport werd onderschreven door meerdere hoogleraren. Justitie veranderde daarom in hoger beroep van standpunt.

Arrestatie

De 42-jarige Henriquez overleed een dag na zijn arrestatie tijdens het Haagse muziekfestival Night at the Park in juni 2015. Hij had tegen de agenten geroepen dat hij een wapen bij zich had en greep vervolgens naar zijn kruis. Ook was hij onder invloed van alcohol. De dood van de Arubaan leidde tot dagenlange protesten in de Haagse Schilderswijk. Daarbij werden meer dan honderd arrestaties verricht.

In totaal waren er vijf agenten betrokken bij de arrestatie van de Arubaan, maar die verzette zich. Daarop werd een nekklem gebruikt, die hem uiteindelijk fataal werd. Ook werd er pepperspray gebruikt bij de aanhouding. Eerder oordeelde de rechtbank dat de nekklem maar zeer kort toegepast mag worden. In dit geval zou dit voorschrift niet zijn nageleefd.

Behalve door de rechtbank, werden de twee agenten ook bij de politie gestraft. Eind 2016 kregen de twee een voorwaardelijk strafontslag met een proeftijd van een jaar. Dat wil zeggen dat ze zouden zijn ontslagen als ze binnen een jaar opnieuw in de fout zouden zijn gegaan. Justitie had in hoger beroep om een beroepsverbod gevraagd, maar het hof is daar dus niet in meegegaan.

‘Vervolg vijf agenten’

Advocaat Richard Korver heeft het OM na de uitspraak van het hoger beroep opgeroepen om de vijf agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Henriquez alsnog te vervolgen voor het in hulpeloze toestand achterlaten van het slachtoffer. Volgens Korvers beschikt hij nu over nieuw bewijs: namelijk scherpere beelden van de aanhouding waarover het hof eerder nog niet beschikte.

Op de beelden zou te zien zijn dat Henriquez er slecht aan toe is en mogelijk zelfs al dood is. Volgens de advocaat hadden de agenten hem moeten reanimeren. In plaats daarvan werd Henriquez in een politiebusje gelegd en naar het politbureau vervoerd. Als het OM niet tot vervolging overgaat, wil Korver een artikel-12 procedure aanspannen om ze hiertoe te dwingen. Een klacht over een eerdere afwijzing van een artikel 12-procedure loopt nu bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.