IJs smelt

Sleeën over water

13 juni 2019: smeltwater op het zee-ijs in de Inglefield-fjord in Noordwest-Groenland
13 juni 2019: smeltwater op het zee-ijs in de Inglefield-fjord in Noordwest-Groenland Foto Steffen Olsen/AFP

De Deense klimaatonderzoeker Steffen Olsen maakte deze foto vanaf een slee waarmee hij op 13 juni door het noordwesten van Groenland reisde. Normaal rennen de sledehonden over een dik pak zee-ijs, maar door een plotse stijging, vorige week, van de temperatuur moesten ze door een laag smeltwater waden. Het ijs blijft er nog dik, waardoor het weinig kieren en scheuren heeft om het water af te voeren. Olsen kon samen met lokale jagers en hun honden op het droge raken. In een e-mail aan collega’s schreef de onderzoeker over „een ongewone dag” en stelde hij dat de foto „voor velen eerder symbolisch dan wetenschappelijk is”.