Recensie

Recensie Muziek

Het plezier van de Noorse metal-ambachtsmannen

Darkthrone is een metalmonument. Ted ‘Nocturno Culto’ Skjellum en Gylve ‘Fenriz’ Nagell zijn de hardwerkende Ed en Willem Bever van de Noorse black metal: ooit vernieuwend met hun muziek zo grimmig en ijzig dat je hart er bij het luisteren van bevroor, nu ambachtsmannen die niets meer te bewijzen hebben en hoorbaar plezier maken.

De afgelopen vijftien jaar lengden ze hun black metal al aan met punk en doom, en met die formule zijn ze nu aangekomen bij album zeventien, Old Star. Een liefdesbrief aan de klassieke metal van de jaren tachtig waarin simpele maar heerlijke riffs centraal staan. Met meer nadruk op zware doom is Old Star soms lomp en hardvochtig (zoals je hoopt van deze band), maar net zo vaak onweerstaanbaar melodieus. Zoals het adrenalineopwekkende ‘Duke of Gloat’, of hoogtepunt ‘The Hardship of the Scots’, dat zich na een hemels bruggetje ontpopt tot een van de meest fijnbesnaarde stukjes Darkthrone tot nu toe.