Gevallen ex-vicekanselier Strache toch niet naar Brussel, maar regelt wat anders

Daags na de Europese verkiezingen meldde de oud-voorman van de Oostenrijkse radicaal-rechtse partij FPÖ, Heinz-Christian Strache, op Facebook dat hij 45.000 voorkeurstemmen had gekregen en van plan was zijn zetel in het Europees Parlement in te nemen. Maar even later verdween het bericht plotseling. En begin deze week was er een nieuwe post: Strache wil toch niet naar Brussel. Waarom?

Strache is duidelijk niet van plan de politiek te verlaten na ‘Ibizagate’ – de rel rond een video waarin hij onderhandse overheidsopdrachten belooft aan een ‘Russin’ die hem illegale partijfinanciering aanbiedt. De partij moet een nieuwe modus vivendi met hem zoeken: nogal een uitdaging.

Strache heeft de FPÖ na de strapatsen van voorman Jörg Haider na 2005 opnieuw opgebouwd. Veel kopstukken zijn door hem binnengehaald. Hét FPÖ-communicatiekanaal is Straches Facebookprofiel (800.000 fans). Hij wil die pagina niet overdragen aan de partij. Hij is de partij.

Na ‘Ibiza’ heeft Strache zijn officiële functies opgegeven. De partij verloor kiezers, maar niet veel: trouwe aanhangers zijn, net als hij, razend over de „politieke aanslag”. Toch vreest de nieuwe leider, Norbert Hofer, dat Straches snelle terugkeer de partij hindert bij verkiezingen in september. Hofer wilde niet dat Strache naar Brussel ging, zei hij. „Maar, ik ben geen onmens.”

Dus kwam er een deal. Strache gaat niet naar Brussel. En een zekere Philippa Strache staat ineens pontificaal op plek 3 van de FPÖ-kieslijst voor september. Een zéér verkiesbare plek. Juist ja: dat is zijn echtgenote.

In deze tekst is extreem-rechts vervangen door ‘radicaal-rechts’. ‘Extreem-rechts’ gebruiken we eerder voor partijen of organisaties die geweld niet schuwen.