Europese wegen ChristenUnie en SGP scheiden

De partijen zaten samen in de conservatieve ECR-fractie. Nu Forum voor Democratie daar ook lid van wordt, zoekt de ChristenUnie zijn heil elders.

Peter van Dalen (ChristenUnie) in de plenaire zaal van het Europese parlement in Straatsburg.
Peter van Dalen (ChristenUnie) in de plenaire zaal van het Europese parlement in Straatsburg. Foto Sander de Koning/ANP

De ChristenUnie verruilt de conservatieve Europese fractie ECR voor de christendemocratische EVP. Dat hebben Europarlementariër Peter van Dalen en zijn collega Bert-Jan Ruissen van de SGP woensdagavond in bekendgemaakt.

Het besluit om uit elkaar te gaan komt niet als verrassing. Peter van Dalen had begin deze maand al gezegd „hoe dan ook” de ECR-fractie te zullen verlaten. Tijdens de campagne in aanloop naar de Europese Verkiezingen van vorige maand, had Van Dalen al aangegeven dat een lidmaatschap van de ECR voor Forum voor Democratie een „no go” was. Begin deze maand werd Forum officieel lid.

Voor Peter van Dalen was het een „onaangename verrassing” dat Forum voor Democratie erbij zou komen. Hij had, zegt hij, de afgelopen jaren al steeds meer twijfels gekregen over de fractie in Brussel.

‘Brug te ver’

„Volgens de ChristenUnie is de ECR in die tijd dusdanig veranderd dat de partij vindt dat zij niet meer geloofwaardig onderdeel van de ECR-fractie kan zijn”, staat in de woensdag verspreide verklaring. Voor Van Dalen’s collega Ruissen verandert er met de toetreding van de partij van Thierry Baudet minder. Hij zegt binnen de fractie nog altijd voldoende ruimte te hebben voor zijn „EU-kritische, christelijke geluid”.

De partijen hebben in eerste instantie nog samen onderdak gezocht bij een nieuwe fractie, maar die pogingen zijn mislukt. Waar de ChristenUnie niet met Forum voor Democratie wilde, was deelname aan de EVP met het CDA voor de SGP „een brug te ver”. Het is overigens niet de eerste keer dat de twee in andere fracties belanden. De SGP werd korte tijd uit de ECR geweerd in verband met het vrouwenstandpunt van de partij.

In de EVP waar Van Dalen zich nu bij schaart, zit uit Nederland verder het CDA en 50Plus. De Belgische en Duitse christendemocraten zijn ook lid, net als de Fidesz-partij van de Hongaarse premier Victor Orbán. Bekende partijen in de ECR behalve de SGP en Forum voor Democratie, zijn de PiS-partij van de Poolse premier Mateusz Morawiecki, de Vlaamse N-VA en de Conservatieve Partij uit het Verenigd Koninkrijk.

Correctie (19 juni 2019): in een eerdere versie van dit artikel stond dat het CDA de enige andere Nederlandse partij in de EVP is. 50Plus is ook lid van de fractie. Hierboven is dat aangepast.