Eschermuseum naar voormalige Amerikaanse ambassade in Den Haag

Haags Museumkwartier Een Escherhotel én een Eschermuseum moeten er in de oude VS-ambassade komen, bleek woensdag in Den Haag. „Goed voor de lokale economie”, volgens wethouder Richard de Mos.

Voormalige Amerikaanse Ambassade aan het Lange Voorhout in Den Haag, ontworpen door architect Marcel Breuer: straks hotel en museum.
Voormalige Amerikaanse Ambassade aan het Lange Voorhout in Den Haag, ontworpen door architect Marcel Breuer: straks hotel en museum. Phil Nijhuis

In de voormalige ambassade van de Verenigde Staten in Den Haag komt toch een Eschermuseum. Eerder liet het Haagse college van burgemeester en wethouders weten het gebouw te willen verkopen aan een commerciële partij, omdat exploitatie als museum onbetaalbaar leek.

Dat maakte verantwoordelijk wethouder Richard de Mos (Binnenstad, Economie) woensdagmiddag bekend. De marktpartij die „aan de financiële uitgangspunten voldoet” en toch een museum wil huisvesten in de voormalige ambassade, bestaat uit vastgoedontwikkelaar IQNN Development en vermogensbeheerder Syntrus Achmea. Verkoop van het gebouw moet de gemeente 11,5 miljoen euro opleveren.

De Amerikaanse ambassade verhuisde in januari 2018 van het Lange Voorhout naar Wassenaar, sindsdien staat het gebouw leeg. Wel worden er tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd door West Den Haag. Even verderop aan het Lange Voorhout zit een relatief klein museum met werken van de Nederlandse graficus M.C. Escher (1898-1972), Escher in Het Paleis. Dat museum is gehuisvest in een paleisje dat ooit van koningin-moeder Emma was – vandaar de naam.

Haags Gemeentemuseum

Escher in Het Paleis is op eigen initiatief verder gaan praten met IQNN Development en Syntrus Achmea. Museumdirecteur Benno Tempel, tevens directeur van het Haags Gemeentemuseum, wil al langer een Eschermuseum in de voormalige ambassade. In het paleisje zou dan bijvoorbeeld de grote keramiekcollectie Delfts blauw van het Haags Gemeentemuseum tentoongesteld kunnen worden.

Het plan voor een Eschermuseum wordt nu verder uitgewerkt, in de voormalige ambassade komt straks ook een hotel. In het najaar moet er een ontwerp zijn. Het Eschermuseum gaat 5.500 vierkante meter beslaan, Escher in Het Paleis beslaat nu ruim duizend vierkante meter. Behalve een hotel (met een capaciteit van vijftig kamers) komt er ook „publiekstoegankelijke horeca” in de voormalige ambassade. Dit betekent dat het ontwerp gaat voorzien in uitbreiding van het bestaande gebouw.

„We zijn een stap dichterbij de realisatie van het Eschermuseum inclusief een Escherhotel”, aldus wethouder De Mos. Bedoeling is dat er straks meer bezoekers komen voor Escher: 300.000 in plaats van de huidige 160.000. De Mos: „Goed voor de lokale economie, het Haagse Museumkwartier en de hele binnenstad, nu we weten dat het Binnenhof straks vijf jaar dichtgaat.”

Museumdirecteur Benno Tempel zei bij de presentatie van het voorlopige plan „een museum van internationale allure” voor zich te zien, Wanneer het nieuwe Eschermuseum opengaat, is nog niet bekend.

Dit is een uitgebreidere versie van een eerder artikel.