Egyptische ex-president

Verenigde Naties willen onderzoek naar dood Morsi

De Verenigde Naties willen een onafhankelijk onderzoek naar de dood van de voormalige Egyptische president Mohamed Morsi, die maandag flauwviel in een rechtszaal in Caïro en in het ziekenhuis werd doodverklaard. De VN-mensenrechtencommissaris noemt de leefomstandigheden van Morsi in de bijna zes jaar dat hij gevangen zat „zorgelijk”. Een VN-woordvoerder zegt dat „het erop lijkt dat Morsi langdurig in een isoleercel heeft gezeten”. Hij zou zijn familie en advocaten niet hebben kunnen zien en geen toegang hebben gehad tot de nodige medische zorg. Hij leed onder meer aan suikerziekte. In 2018 zeiden drie Britse parlementariërs ook al dat Morsi niet de nodige medische zorg kreeg en een voortijdige dood riskeerde. Volgens medici werd een hartaanval hem fataal. Hij is dinsdag begraven. (NRC)