Eerste wolvenwelpen geboren in Nederland in honderd jaar

Het gaat om zeker drie en mogelijk vijf jonge wolven op de Noord-Veluwe. „Ga niet naar ze op zoek”, benadrukt provincie Gelderland.

Foto Getty Images

De eerste wolvenwelpen die in Nederland zijn geboren in meer dan honderd jaar tijd hebben zich genesteld op de Noord-Veluwe. Dat bevestigen beelden die de provincie Gelderland woensdag naar buiten bracht.

Op de beelden zijn drie welpjes te zien die de omgeving verkennen. Provincie Gelderland zegt dat er mogelijk vijf jonkies zijn. De twee volwassen dieren zijn al langer in het gebied aanwezig, en komen oorspronkelijk uit Duitsland.

Twitter avatar provgelderland Provincie Gelderland Filmbeelden bevestigen: jonge wolven op de Veluwe. Het wolvenpaar op de Noord-Veluwe heeft jongen. Videobeelden tonen 3 jonge #wolven op verkenning in de natuur. https://t.co/pZHsP4AXMo

Volgens Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging is de kans klein dat bezoekers van het natuurgebied een wolf tegenkomen. La Haye en provincie Gelderland waarschuwen mensen om er ook niet naar op zoek te gaan. „Doe het niet!” zegt La Haye. „Ze hebben rust nodig. Ze zijn bang voor mensen en dat moeten we zo houden.” Ook is er extra toezicht ingesteld door Staatsbosbeheer om te voorkomen dat mensen te dicht in de buurt komen.

Lees ook: De wolf: nuttig dier of overbodige killer?

‘Boe roepen’

Mocht iemand toch een wolf treffen op de Veluwe, dan moet diegene „een foto maken en heel hard ‘boe’ roepen”, zegt La Haye. De foto is om de aanwezigheid van de wolf te bevestigen. De wolven vallen geen mensen aan, zegt La Haye. Ook kinderen niet? „Ik begrijp de zorgen wel, het blijft een groot dier met tanden”, zegt La Haye, „maar het is nog niet gebeurd.”

Nederland maakt zich al jaren op voor de terugkeer van de wolf. In dit voorjaar leefden er drie wolven op de Veluwe. Naast de roedel loopt nu nog één solitair wolvenvrouwtje rond op de Veluwe. „Het is een kwestie van tijd voor daar een mannetje bijkomt,” zegt La Haye.

Dinsdag fotografeerde een 71-jarige man uit Epe op de Veluwe ook al een wolf. Het dier greep voor zijn cameralens een jong reetje.

De wolven waren uitgestorven in West-Europa. Na het verdwijnen van het IJzeren Gordijn trokken de wolven uit Oost-Europa weer westwaarts. Sinds 2000 is de wolf ook terug in Duitsland, vanaf daar zijn ze uiteindelijk weer in Nederland terechtgekomen.

Luister ook naar deze aflevering van onze podcastserie Onbehaarde Apen: Wat zoekt de wolf in Nederland?
U kunt zich ook abonneren via iTunes, Stitcher, Spotify of RSS.