CO

2 -uitstoot Veiling emissierechten levert Nederland half miljard euro op

De Nederlandse overheid heeft vorig jaar een half miljard verdiend aan de verkoop van emissierechten. Dat blijkt uit een dinsdag verschenen monitor van de Nederlandse Emissieautoriteit. Een jaar eerder leverde de verkoop van emissierechten nog 190 miljoen op. Er werden 32,5 miljoen emissierechten van Nederland geveild voor het Europese systeem van emissiehandel, dat de uitstoot van broeikasgassen moet terugdringen. Dat de opbrengst zo toeneemt komt doordat de prijs van een emissierecht gestegen is. Europese industrie en elektriciteitsproducenten moeten jaarlijks emissierechten inleveren om haar CO2-uitstoot te dekken. Een deel van de rechten wordt weer gratis verstrekt en een deel wordt verhandeld. Het totaal aantal beschikbare rechten gaat stapsgewijs omlaag. (NRC)