Brieven

Brieven

Ik ben een groot voorstander van de vrije meningsuiting, ook als het mij, homo, niet welgevallig is, zoals het interview met Hugo Bos (Tegen alle revoluties, voor Christus en Zwarte Piet, 17/6). Maar een paar uitspraken van Bos mogen niet onweersproken blijven. Ik citeer: „Is het dan wel normaal dat je zegt: ‘Ik ben een vrouw’, terwijl je een man bent?” Bos begrijpt niet dat er een groot verschil is tussen lichaam en geest; je lichaam kan nog zo duidelijk mannelijk of vrouwelijk zijn, dat is iets totaal anders dan je ‘gender’. Dat wat je je in het diepste van je wezen voelt. Over homoseksualiteit zegt hij: „Dat stond vroeger in het handboek psychiatrie, maar dat hebben ze eruit gehaald, niet om wetenschappelijke redenen, maar omdat dat politiek correct was.” Draai dit maar om: homofilie stond vroeger in dat handboek, omdat dát toen politiek correct was. Bijna grappig wordt het, als het niet zo pijnlijk was, als hij zegt dat homofilie veel overlap heeft met pedofilie. Een veelgebruikt, absurd argument: het aantal pedofielen zal onder homo’s of lesbo’s zo’n beetje hetzelfde zijn als onder hetero’s. Mocht dat wetenschappelijk bewezen niet zo zijn, dan hoor ik dat graag, mét bronvermelding. Civitas Christiana voelt zich bedreigd door de ‘homolobby’ en de ‘indoctrinatie’ op scholen. Elk geweld tegen deze beweging wijs ik af. Maar als homo, COC-lid en vrijwillig scholenvoorlichter voel ik me wel heel hard ‘onder de gordel’ aangevallen. Dat beantwoord ik niet met – verbale of anderssoortige – agressie. Ik nodig Hugo Bos van harte uit voor een gesprek met mij, een aantal schoolvoorlichters en een transgender, en als het kan ook wat homoseksuele en transgender jongeren. Kan Hugo Bos zien dat ‘wij’ – zoals bijna vijftig jaar geleden een nogal ‘anti’-jongen na mijn eerste homovoorlichtingsles in Rozenburg eens zo treffend samenvatte – ‘net mensen zijn’.