Amerikaanse autoriteiten onderscheppen ruim 15.000 kilo cocaïne op vrachtschip

Op een vrachtschip in de haven van Philadelphia werd 15.000 kilo cocaïne aangetroffen. De drugs hebben een waarde van meer dan een miljard dollar.

Het vrachtschip MSC Gayane, in de haven van Philadelphia nadat de drugs erin zijn aangetroffen.
Het vrachtschip MSC Gayane, in de haven van Philadelphia nadat de drugs erin zijn aangetroffen. Foto Dominick Reuter / AFP

Op een vrachtschip dat in de haven van Philadelphia lag, hebben Amerikaanse agenten dinsdag een partij cocaïne van ruim 15.000 kilo ontdekt. Het schip stond op het punt om naar Nederland te vertrekken.

Lees ook: Je bent jong en je snuift of slikt eens wat

De partij, waarvan de autoriteiten zeggen dat die een waarde heeft van meer dan een miljard dollar (890 miljoen euro), was volgens rechtbankdocumenten verstopt met hulp van twee bemanningsleden van vrachtschip MSC Gayane. Veertien boten kwamen op twee verschillende momenten naar het vrachtschip terwijl dit op zee lag, waarna de balen cocaïne werden overgezet. De twee bemanningsleden zijn gearresteerd en zijn in een federale rechtbank aangeklaagd.

Het Amerikaanse NBC News meldt dat de cocaïne bestemd was voor Nederland en Frankrijk. Een perswoordvoerder van de haven van Rotterdam bevestigt tegenover NRC dat het schip gepland stond om volgende week aan te komen in de Nederlandse haven.

Opmerkelijk grote partij

De Mediterranean Shipping Company zegt de zaak in een verklaring „zeer serieus” te nemen. Het bedrijf heeft in het verleden naar eigen zeggen altijd meegewerkt met de autoriteiten.

Vooral de grootte van de partij is opmerkelijk. Ter vergelijking: in 2018 werd volgens het OM in de haven van Rotterdam in het hele jaar ongeveer 19.000 kilo onderschept, en dat was een recordvangst. Een standaard container van 40 voet (12 meter) kan ongeveer 26.000 kilo bevatten.

Het gaat om een van de grootste drugsvangsten in de Amerikaanse geschiedenis.