Aanhoudingen voor bedreigen bouwers windmolenparken

Windenergie Twee windmolenparken in Groningen en Drenthe leiden tot veel verzet. Bouwers zijn bedreigd en er is asbest gedumpt.

Fundering van de eerste windmolen in Windpark Drentse Monden en Oostermoer bij Nieuw-Buinen.
Fundering van de eerste windmolen in Windpark Drentse Monden en Oostermoer bij Nieuw-Buinen. Foto Sake Elzinga

Drie mannen zijn woensdag aangehouden vanwege bedreigingen aan het adres van ondernemers die meewerken aan de bouw van twee windmolenparken in Drenthe en Groningen. Dat maakte de politie Noord-Nederland woensdag bekend.

De drie worden verdacht van betrokkenheid bij ernstige strafbare feiten. Daarbij gaat het onder meer om drie asbestdumpingen en bedreigingen aan bedrijven, aannemers en bestuurders middels dreigbrieven.

De drie mannen komen uit de regio. Het gaat om een 61-jarige man uit het Drentse Tweede Exloërmond, een 50-jarige bewoner van het Drentse Nieuw-Buinen en een 58-jarige man uit het Groningse Meeden. Het is nog onduidelijk wat precies hun rol is in de zaak. Op dit moment worden huiszoekingen gedaan in verschillende plaatsen in de twee provincies.

Aan de provinciegrens tussen Groningen en Drenthe worden twee windmolenparken gebouwd. Het Windpark Drentse Monden en Oostermoer rondom Nieuw-Buinen krijgt 45 windmolens. In het Groningse Meeden komen 35 windmolens.

‘Mogelijk extremisme’

Al jarenlang is er verzet tegen de komst van de windmolens. In de maïsvelden waar de windmolens komen, lagen metalen objecten die landbouwmachines moesten saboteren. Ook werd op pamfletten voormalig PvdA-gedeputeerde William Moorlag afgebeeld als kampbeul uit de Tweede Wereldoorlog.

Lees hier een interview met drie initiatiefnemers van de windmolenparken

Halverwege 2018 kregen tientallen ondernemers, bestuurders en aannemers dreigbrieven waarin werd gewaarschuwd voor „verstrekkende gevolgen” als de bouw van de windparken door zou gaan. Twee ondernemers stopten daarop met hun werkzaamheden. Ook is drie keer asbest gestrooid, waarbij tweemaal bij een bedrijf dat machines levert voor de bouw van de windmolens.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid waarschuwde vorig jaar voor mogelijk extremisme onder de windmolenactivisten.