Zeventien doden bij bootongeluk voor kust van Java

Voor de kust van het Indonesische eiland Java kapseisde de houten boot door een golf. Zeker 39 mensen konden worden gered.

Mensen inspecteren het wrak van de boot Arim Jaya die voor de kust van Java omsloeg.
Mensen inspecteren het wrak van de boot Arim Jaya die voor de kust van Java omsloeg. Foto AP

0Zeker zeventien mensen zijn maandag omgekomen toen de boot waar ze opzaten voor de kust van het Indonesische eiland Java omsloeg. Onder de doden zijn vier kinderen. Nog vier mensen worden gemist. Dat maakte de politie dinsdag bekend, aldus persbureau AP.

De Arim Jaya voer voor de kust van het eiland Madura, bij Oost Java, en kapseisde door een hoge golf. Hulpverleners zoeken nog naar vermisten. Zeker 39 mensen zijn gered. Op de boot was ruimte voor dertig mensen maar op het moment van het ongeluk waren er zestig opvarenden. Ze hadden het einde van de Ramadan gevierd en waren onderweg naar huis.

In Indonesië zijn (veer)boten een belangrijk vervoersmiddel. Ongelukken komen relatief vaak voor. Deze worden veelal veroorzaakt door achterstallig onderhoud en teveel opvarenden. Vorig jaar juli kwamen zeker 24 mensen om het leven toen een veerboot voor de kust van Sulawesi kapseisde. Twee weken daarvoor overleden tientallen mensen bij een ongeluk met een veerboot op het Tobameer in Noord-Sumatra.