WK Voetbal 2022

Platini aangehouden voor verhoor

Oud-UEFA-voorzitter Michel Platini is dinsdag in Frankrijk aangehouden voor verhoor in een onderzoek naar mogelijke corruptie bij de toewijzing van het WK van 2022 aan Qatar. Dat meldt de Franse krant Le Monde. Justitie onderzoekt „vermoedelijke daden van actieve en passieve omkoping”. Qatar werd in 2010 verkozen als gastland voor het WK van 2022. Deze beslissing was vanaf het begin omstreden. Er waren zorgen over of het in de oliestaat niet te warm was om te spelen. Uiteindelijk is besloten om het WK in de winter te laten plaatsvinden, waardoor de schema’s van Europese en nationale competities worden gewijzigd. Andere zorgen over de toewijzing aan Qatar waren ernstiger. Zo zou het emiraat de bids van concurrerende landen hebben gesaboteerd, en ontstonden er vrijwel direct geruchten van omkoping, die tot nog toe niet zijn bewezen. De 63-jarige Fransman is oud-voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA en oud-vicevoorzitter van wereldvoetbalbond FIFA. (NRC)