VN willen onafhankelijk onderzoek naar dood oud-president Morsi

De mensenrechtencommissie van de VN eist een onderzoek naar de tijd dat Morsi gevangen heeft gezeten. Hij zou onder meer in een isoleercel zijn vastgehouden.

Oud-president van Egypte Mohamed Morsi overleed maandag op 67-jarige leeftijd.
Oud-president van Egypte Mohamed Morsi overleed maandag op 67-jarige leeftijd. Foto Stringer/AFP

De Verenigde Naties willen een onafhankelijk onderzoek naar de dood van de voormalige Egyptische president Mohamed Morsi. Dat meldt de mensenrechtencommissie van de internationale organisatie dinsdag. De commissie noemt de leefomstandigheden van Morsi in de bijna zes jaar dat hij in Egypte gevangen heeft gezeten „zorgelijk”.

Een VN-woordvoerder zegt dat „het erop lijkt dat Morsi langdurig in een isoleercel heeft gezeten”. Hij zou zijn familie en advocaten niet hebben kunnen zien. Ook zou Morsi geen toegang hebben gehad tot de medische zorg die hij nodig had. Hij leed onder meer aan suikerziekte.

In 2018 zeiden drie Britse parlementariërs ook al dat Morsi niet de nodige medische zorg kreeg in de gevangenis, en dat hij een voortijdige dood riskeerde. Volgens de parlementariërs werd Morsi 23 uur per etmaal in eenzame opsluiting gehouden en moest hij op een cementen bed slapen.

Lees ook deze necrologie: Moslimbroeder die Egypte kort en ongelukkig leidde

Hartaanval

Morsi viel maandag flauw in een rechtszaal in de Egyptische hoofdstad Caïro. In het ziekenhuis werd hij even later doodverklaard. Volgens medische bronnen werd een hartaanval hem fataal. Hij is dinsdag begraven.

Na de Arabische Lente van 2012 werd Morsi democratisch verkozen door het Egyptische volk. Hij leidde Egypte van juni 2012 tot hij in juli een jaar later door het leger werd afgezet. Morsi zat sinds het einde van zijn presidentschap vast en was veroordeeld tot een levenslange celstraf voor onder meer spionage voor Hamas.