Veilinghuis

Oprichter Altice koopt Sotheby’s

Kunstveilinghuis Sotheby’s is maandag gekocht door BidFair USA, een bedrijf van de Frans-Portugees-Israëlische media- en telecomondernemer Patrick Drahi. Met de overname is een bedrag van 3,7 miljard dollar (3,3 miljard euro) gemoeid. Sotheby’s verdwijnt hiermee van de beurs en komt weer in privébezit. Drahi betaalt 57 dollar per aandeel (50,72 euro), wat 61 procent meer is dan de marktwaarde van 35 dollar van afgelopen vrijdag.

De 55-jarige Drahi is onder andere oprichter van telecombedrijf Altice, dat aan de Amsterdamse beurs staat genoteerd. Hij begon zijn werkzame leven als internationale marketeer bij Philips, in 1988.

„Ik ben vereerd”, zegt Drahi in een verklaring over de acquisitie. „Sotheby’s is een van de meest elegante en ambitieuze merken ter wereld.” „Ik heet hem welkom bij de familie, namens iedereen bij Sotheby’s”, zei directeur Tad Smith.

Het veilinghuis heeft het op dit moment lastig. In het eerste kwartaal van 2019 maakte Sotheby’s een verlies van 7,1 miljoen dollar (6,4 miljoen euro), de omzet daalde met 15 procent naar 923 miljoen dollar. Vooral het gebrek aan topkunst leidde tot tegenvallende resultaten.

Het veilinghuis is in 1744 opgericht in Londen en maakte in 1955 de stap naar de internationale markt, met een uitbreiding naar New York. In 1988 ging het bedrijf naar de beurs in diezelfde stad. Tegenwoordig heeft Sotheby’s veilinglocaties in Europa, Azië, het Midden-Oosten en Noord-Amerika.