Tweede Kamer: scholen mogen doorgaan met flexibele schooltijden

Basisonderwijs Minister Slob (Onderwijs, ChristenUnie) wilde van het experiment af en terug naar vaste schooltijden. De Tweede Kamer floot hem dinsdag terug.

Minister Slob (Onderwijs) wilde een proef met flexibele schooltijden stoppen, de Tweede Kamer wil daar juist mee doorgaan.
Minister Slob (Onderwijs) wilde een proef met flexibele schooltijden stoppen, de Tweede Kamer wil daar juist mee doorgaan. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Basisscholen met flexibele schooltijden mogen deze waarschijnlijk toch handhaven. Een motie hierover van CDA, VVD en D66 is vanmiddag aangenomen in de Tweede Kamer, ondanks stellig afraden van minister Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie).

„Flexibele onderwijstijden zien in een behoefte van leraren, leerlingen en ouders”, zegt Tweede Kamerlid Michel Rog (CDA). „Waar de onderwijskwaliteit goed is, verdienen scholen hiervoor de ruimte.”

Slob trok in april de stekker uit een experiment met flexibele schooltijden. Het experiment, begonnen in 2011, houdt in dat acht scholen mogen afwijken van de centraal vastgestelde vakanties (zoals de zomervakantie) en de verplichte vijfdaagse schoolweek. Maar volgens de minister is het risico voor de onderwijskwaliteit te groot, een deel van de deelnemende scholen kreeg te maken met ernstige kwaliteitsproblemen.

Lees ook: Als kinderen langer vakantie hebben dan hun ouders

De beslissing van Slob leidde tot onbegrip bij besturen, directies, ouders en leerlingen. Ook scholen met een goede onderwijskwaliteit zouden vanaf schooljaar 2020/2021 weer aan de wettelijke tijden moeten voldoen, terwijl hun onderwijsconcept op flexibele tijden zijn gebaseerd, bijvoorbeeld doordat ze het hele jaar open zijn, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds. Deze scholen zijn vaak populair bij ouders.

Ruimere openingstijden

Minister Slob wilde het komende jaar in gesprek met scholen om te zien hoe hij hun binnen de huidige wet tegemoet kan komen in hun wens voor ruimere openingstijden, zonder dat dit grote kwaliteitsrisico’s met zich meebrengt. Maar in de motie staat dat het wettelijk mogelijk moet worden voor scholen die aan bepaalde, voorwaarden voldoen van de vijfdaagse schoolweek en verplichte schoolvakanties af te wijken. Vooruitlopend op die wetswijziging, zouden de scholen die al aan het experiment deelnamen van die mogelijkheden gebruik moeten kunnen blijven maken.

CDA, VVD, D66, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, 50Plus, SGP en Denk (samen 109 zetels) stemden voor de motie. De PO-Raad, waarin schoolbesturen zijn verenigd, is erg blij dat deze motie is aangenomen. „Dit biedt scholen de ruimte om onderwijs zo te organisten dat het aansluit op de behoefte van ouders en kinderen. Een mooi voorbeeld van innovatie in de sector.”