Twee mannen aangehouden op verdenking financieren terrorisme

Twee mannen zouden financiële steun hebben verleend aan de jihadreis van een eerder aangehouden verdachte.

Twee mannen zijn in Rotterdam aangehouden op verdenking van het financieren van terrorisme.
Twee mannen zijn in Rotterdam aangehouden op verdenking van het financieren van terrorisme. Foto Lex van Lieshout/ANP

Twee mannen zijn dinsdag door de politie aangehouden op verdenking van het financieren van terrorisme. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt. De politie verdenkt de mannen van het verlenen van financiële steun voor de jihadreis van een eerder aangehouden terreurverdachte.

De mannen zijn 23 en 25 jaar oud. De politie heeft tijdens een huiszoeking beslag gelegd op telefoons en gegevensdragers van de twee verdachten.

De terreurverdachte wiens jihadreis door de twee mannen zou zijn gefinancierd, werd op 31 december 2018 aangehouden in Rotterdam. Hij zou tussen 2016 en 2017 in Syrië zijn geweest. Hij zit sinds zijn arrestatie in hechtenis.

Op Oudjaarsdag vond in Rotterdam een grote politieactie plaats waarbij vier mensen werden aangehouden. Zij werden verdacht van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. Later op de dag werd in het Duitse Mainz een vijfde man uit Rotterdam gearresteerd. Twee van hen werden kort hierop weer vrijgelaten omdat er onvoldoende bewijs was om ze langer vast te houden. Het is niet bekend of de terreurverdachte die door de twee mannen zou zijn gefinancierd, bij deze politieactie is opgepakt.