Trumpblog

Amerikaanse columniste beschuldigt Trump van seksueel geweld

Nieuw blog

We sluiten dit Trumpblog af. Alle actuele ontwikkelingen rondom het presidentschap van Trump volgen we in een nieuw blog.

Amerikaanse columniste beschuldigt Trump van seksueel geweld

Opnieuw is een vrouw naar voren getreden die Donald Trump beschuldigt van seksueel geweld. Deze keer schrijft de Amerikaanse columniste Elizabeth Jean Carroll in New York Magazine vrijdag dat de president haar 23 jaar geleden dwong tot seks in een warenhuis.

Carroll zegt dat ze de zestiende vrouw is die Trump beticht van seksueel wangedrag, misbruik, aanranding of zelfs verkrachting. Volgens andere tellingen staat het aantal vrouwen al op meer dan twintig. De president heeft de aantijgingen altijd ontkend. Ook nu ontkent hij. „Ik heb deze vrouw nog nooit ontmoet.”

Lees ook: Trumps masculiene Witte Huis slaat het #MeToo-debat liever over

Volgens Carroll (75) vond het incident plaats in de herfst van 1995 of de lente van 1996. De schrijver zou Trump zijn tegengekomen in Bergdorf Goodman, een luxe warenhuis in New York. De vastgoedmagnaat zou haar gevraagd hebben te helpen met het vinden van een cadeau. Naar eigen zeggen zou Trump haar vervolgens grappend meegelokt hebben in een pashokje, waar hij de vrouw - destijds 52 - zou hebben aangevallen.

„Het moment dat het pashokje gesloten is, stort hij zich op mij. Hij duwt mij tegen de muur, waardoor ik mijn hoofd hard stoot, en drukt zijn mond op mijn lippen”, schrijft Carroll. „Hij dwingt zijn vingers rond mijn privégebied en duwt zijn penis half in mij. Of helemaal, ik weet het niet zeker.”

“I made a list of hideous men in my life. It includes the president — who assaulted me in the dressing room of Bergdorf Goodman 23 years ago.” E. Jean Carroll writes about the “Most Hideous Men of My Life” https://t.co/fm49cB30cX

— The Cut (@TheCut) June 21, 2019

Bang voor gevolgen

De columniste zegt dat Trump uiteindelijk van zich af wist te duwen en vluchtte. Hoewel Carroll nooit aangifte heeft gedaan van het incident, vertelde ze het destijds wel tegen twee vrienden die dat ook bevestigen. Carroll schrijft dat ze niet eerder naar voren is getreden omdat ze bang was voor de negatieve gevolgen die dat zou kunnen hebben, zoals mogelijke bedreigingen.

In het artikel - een voorpublicatie van Carrolls nieuwe boek What Do We Need Men For? - somt de schrijver een lijst op van ervaringen van seksueel geweld door mannen in haar leven. Het Witte Huis doet de aantijgingen van de columniste over Trump in een reactie af als „onwaar en onrealistisch” en zegt dat het „simpelweg geschreven is om de president in een kwaad daglicht te stellen”.

Amerikaanse Senaat stemt tegen wapenhandel met Saoedi-Arabië

De Amerikaanse Senaat heeft donderdag drie resoluties gesteund die een wapendeal van president Donald Trump met Saoedi-Arabië moeten blokkeren. De wapens worden ingezet bij het conflict in Jemen, met veel burgerdoden tot gevolg. Trump heeft aangekondigd zijn veto in te willen zetten en drukt de wapendeal, ter waarde van zo'n 8 miljard dollar (7,1 miljard euro), daarmee waarschijnlijk alsnog door.

De uitslag van de stemming is wel een klap voor de president, omdat bij de eerste twee resoluties zeven van zijn partijgenoten tegen de deal stemden en bij de derde resolutie vijf. De Republikeinen (53 zetels) hebben een meerderheid in de Senaat.

Alleen als een tweederde meerderheid van de Senaat tegen de deal had gestemd, had een veto van Trump voorkomen kunnen worden. Trump heeft eerder dit jaar al zijn veto uitgesproken over een resolutie van het Congres die een einde zou maken aan de Amerikaanse inmenging in het geweld in Jemen. Ook toen kreeg de resolutie geen tweederde meerderheid.

Lees ook: Brits hof: VK overtrad de wet door verkoop wapens aan Saoedi-Arabië

De Republikeinse meerderheidsleider Mitch McConnell riep donderdag op om de stemming niet door te laten gaan. Volgens McConnell moet de VS de banden met Saoedi-Arabië warm houden, vanwege de voortdurende spanningen met Iran. Donderdagochtend werd bekend dat een Amerikaanse drone uit de lucht is geschoten door Iran.

Uitspraak Brits hof

De VS is de grootste exporteur van wapens ter wereld. Saoedi-Arabië, ‘s werelds grootste importeur van wapens, staat aan de leiding van een coalitie van Arabische staten die sinds 2015 strijdt tegen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen in Jemen.

Eerder op dinsdag oordeelde een Brits gerechtshof dat het Verenigd Koninkrijk de wet heeft overtreden door wapens aan Saoedi-Arabië te verkopen - met burgerdoden als gevolg. Niet eerder deed een rechter in een Europees land een dergelijke uitspraak.

Trump trapt verkiezingscampagne af tijdens rally in Florida

Ten overstaan van 20.000 toeschouwers heeft Donald Trump zich woensdagnacht officieel herkiesbaar gesteld voor de presidentsverkiezingen in 2020.

Met vicepresident Mike Pence en first lady Melania aan zijn zijde introduceerde de Amerikaanse president de slogan voor zijn nieuwe verkiezingscampagne: „Keep America Great”, een vervolg op het „Make America Great Again” van de verkiezingen in 2016.

In zijn speech in een volgepakt stadion in Orlando, Florida, keek Trump terug op zijn vorige verkiezingscampagne en zijn presidentschap tot nu toe. Zo noemde hij de „grote politieke beweging” die hij op gang had gebracht een „beslissend moment in de Amerikaanse geschiedenis”.

Het Mueller-onderzoek en de negatieve berichtgeving in de media werden de „grootste heksenjacht in de politieke geschiedenis ooit” genoemd, wat tot veel applaus van de Trump-aanhangers leidde. Trump richtte zijn pijlen weer op de media, die volgens hem „fake news” produceren. Ook herhaalde hij dat hij de grootste belastingverlaging ooit heeft doorgevoerd, een bewering die door onder meer door de factcheckers van The Washington Post is weerlegd.

Mike Pence kwam eveneens aan het woord. „Trump beloofde dat hij America great again zou maken. Dat hebben we gedaan. Nu is het tijd voor de tweede ronde.”

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump THANK YOU ORLANDO, FLORIDA!https://t.co/Va9FhByJi0

Donald Trump tijdens de campagnebijeenkomst in Florida waarbij hij zich herkiesbaar stelt voor 2020. Foto Carlos Barria/Reuters

Shanahan trekt zich terug uit benoemingsproces minister van Defensie

Patrick Shanahan, de interim-minister van Defensie, zal de positie niet permanent gaan bekleden. Mark Esper, momenteel onderminister van Defensie, wordt de nieuwe waarnemend minister van Defensie schrijft president Donald Trump dinsdagavond op Twitter.

Shanahan trekt zich volgens Trump terug omdat hij meer tijd met zijn familie wil doorbrengen. De oud-Boeing-topman volgde in december James Mattis op, die ontslag nam nadat Trump had besloten om Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië.

Acting Secretary of Defense Patrick Shanahan, who has done a wonderful job, has decided not to go forward with his confirmation process so that he can devote more time to his family....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 18, 2019

De aankondiging van Trump volgde kort nadat de Amerikaanse krant USA Today schreef over huiselijk geweld tussen Shanahan en zijn ex-vrouw, negen jaar geleden. Shanahan laat volgens persbureau Reuters in een verklaring weten dat het doorzetten van zijn benoeming „mijn drie kinderen zal dwingen om een traumatisch hoofdstuk uit ons gezinsleven te herleven.”

Het vertrek van Shanahan komt tijdens oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en en Iran. Vlak voor zijn terugtrekking kondigde hij aan nog eens duizend Amerikaanse militairen naar de regio te sturen, voor defensieve doeleinden.

Lees ook: Trump wil 'flexibel' blijven en ontslaat voortdurend bewindslieden