Snels problemen bij de Belastingdienst stapelen zich op

De Haagse Stemming Met Menno Snel, Eric Wiebes en Klaas Dijkhoff. Ook elke ochtend De Haagse Stemming in je inbox? Schrijf je in!

Staatssecretaris Snel raakt steeds meer verwikkeld in de toeslagenaffaire op zijn Belastingdienst. Bij de PVV in het land wordt alweer afgesplitst. En wie is dat ene Kamerlid dat honderd procent elektrisch rijdt?

NIET ZO, SNEL: Je kunt zeggen: het was in het begin nog begrijpelijk. De Belastingdienst stond in 2014 op scherp, nadat VVD’er Frans Weekers moest opstappen vanwege de Bulgarenfraude in het toeslagensysteem. Dus toen signalen opdoken dat in Eindhoven werd gerommeld met kinderopvangtoeslagen, dook de dienst erbovenop en werden voor honderden gezinnen de toeslagen stopgezet. Maar de fraudebeschuldiging draaide op niets uit. En wat er vanaf dat moment gebeurde, wordt met elke nieuwe onthulling pijnlijker voor de Belastingdienst en voor verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66).

Niet zo, Snel II: Misser stapelt zich op misser. Want al kwam er nooit overtuigend bewijs, de dienst hield de ingehouden toeslagen jarenlang op zak. De Nationale Ombudsman velde vorig jaar al een boos oordeel over de gang van zaken. De Autoriteit Persoonsgegevens begon een onderzoek naar etnische profilering (veel van de getroffen ouders hebben een dubbele nationaliteit). Ambtenaren bleken met verouderd bewijs te hebben geschermd. En vandaag komen Trouw en RTL Nieuws met een nieuwe onthulling: Snel zou als staatssecretaris zelf het interne onderzoek naar het achterhouden van informatie door zijn dienst hebben laten inperken. Hoeveel meer van zulke missers kan Snel op dit dossier nog incasseren?

GAS TERUG: Een meevaller voor Groningers in het aardbevingsgebied en voor minister Wiebes (Klimaat, VVD), die wel een positief nieuwtje kan gebruiken. Misschien kan de Groningse gaswinning komend jaar al worden teruggeschroefd naar een veilig niveau – lees: minder aardbevingsgevaar – al moet nog worden uitgezocht of de buffer groot genoeg blijft. Eind juli weet Wiebes of het voorstel haalbaar is.

DIENSTREIZIGERS: Het FD onderwierp de Tweede Kamerleden aan een vermakelijke enquête om te zien hoe groen de parlementariërs eigenlijk zijn als het op hun reisgedrag aankomt. En wat blijkt: Mark Rutte is niet de enige Nederlandse politicus die naar zijn werk fietst. De meeste Kamerleden reizen zonder auto: 66 procent pakt de trein. De SP’ers gaan zelfs allemaal per trein en fiets. En van alle 150 Kamerleden rijdt er, volgens de cijfers van het FD, maar één honderd procent elektrisch: VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff.

PVV-PERIKELEN: Het is weer hommeles bij de PVV. Na de splitsingen, proteststemmen en coupplannen is het nu bal bij de fractie in Nissewaarde, de gemeente rond Spijkenisse waar de PVV met vijf zetels bij de raadsverkiezingen een van de beste scores behaalde. Fractieleider Peter van der Velden en fractielid Boy Wildeboer stappen uit de partij en beginnen een eigen fractie. Een nieuwe naam hebben ze nog niet. Wel een politieke agenda: “Wij willen het echte geluid van Wilders laten horen. Wij willen geen islamitisering van Nissewaard.” Dat klinkt, eh, PVV-achtig?

WAT WIJ VOLGEN: Vandaag zit tussen de stemmingen in de Tweede Kamer een aantal moties over abortus, zoals de vraag of artsen standaard op alternatieven zouden moeten wijzen. Wat stemt Forum voor Democratie, dat de banden met de SGP steeds verder aanhaalt? Gisteren wilde de partij er nog niets over zeggen. Ook op de agenda: de Eerste Kamer stelt de profielschets samen voor de nieuwe voorzitter. Een formaliteit, maar wel een goed moment om de tussenstand te peilen. Vooralsnog lijkt de strijd uit te draaien op een duel tussen twee coalitiekandidaten: Jan Anthonie Bruijn (VVD) en Joris Backer (D66).

QUOTE VAN DE DAG:

“Veel mensen denken dat Kamerleden een chauffeur hebben. Dat is natuurlijk niet zo. We zijn wel Nederland, hè.”

CDA’er Agnes Mulder hoort bij de autorijders van de Tweede Kamer, vertelt ze het FD.