ProRail-topman Eringa stapt over naar moederbedrijf Connexxion

De 58-jarige Eringa was sinds 2015 president-directeur bij ProRail. Hij zei in maart al te willen vertrekken bij de spoorbeheerder.

Pier Eringa was sinds 2015 president-directeur van ProRail.
Pier Eringa was sinds 2015 president-directeur van ProRail. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Pier Eringa, nu nog topman van spoorbeheerder ProRail, wordt de nieuwe directeur van Transdev Nederland, het moederbedrijf van Connexxion. Dat heeft zijn nieuwe werkgever dinsdag bekendgemaakt. De 58-jarige Eringa was sinds 2015 president-directeur bij ProRail en had in maart al aangekondigd te willen opstappen.

Het huidige kabinet wil meer grip krijgen op ProRail – nu een bedrijf met de staat als enig aandeelhouder – door het nog voor 2021 om te vormen tot een zelfstandig bestuursorgaan (zbo). Eringa is het niet eens met die beslissing, aangezien ProRail meer verantwoording moet afleggen en minder ruimte heeft om zelf beleid te maken.

Lees ook dit profiel: Pier Eringa: een Pietje Bell die altijd wil winnen

Logische overstap

Eringa koos er in het verleden vaker voor zich in de media kritisch te uiten over het spoorbeleid van het kabinet. Zo maakte hij in oktober vorig jaar in aanloop naar een Kamerdebat bekend dat ProRail eigenhandig onbewaakte spoorwegovergangen met betonblokken zou gaan blokkeren. ProRail heeft nog geen opvolger voor Eringa.

Bij Transdev Nederland volgt Eringa Bart Schmeink op, die eerder dit jaar overstapte naar busfabrikant Ebusco. Eringa noemt zijn overstap “logisch”. Volgens hem heeft het vervoerbedrijf “dagelijks impact op de mobiliteit van vele gebruikers”. Behalve met Connexxion, dat het busververvoer verzorgt in grote delen van Noord- en Zuid-Holland en treinen tussen Amersfoort, Ede-Wageningen en Barneveld laat rijden, is Transdev onder meer ook eigenaar van Witte Kruis, dat in delen van het land verantwoordelijk is voor ambulancezorg en huisartsenvervoer.