Recensie

Recensie Theater

Als cabaretier Kees van Amstel ontspoort, schiet hij raak

Cabaret Kees van Amstel is een antiheld en dat is zijn sterkste troef. Zijn derde show komt traag op gang, maar wordt later hilarisch.

Kees van Amstel somt in ‘Een bang jongetje dat hele enge dingen doet’ zijn nederlagen nog eens op.
Kees van Amstel somt in ‘Een bang jongetje dat hele enge dingen doet’ zijn nederlagen nog eens op. Foto Simone Peerdeman

Cabaretier Kees van Amstel heeft z’n kop niet mee en dat weet hij. De vleesgeworden man van middelbare leeftijd, bijna kaal en in alles grijs (behalve zijn bonte Frénk van der Linden-overhemd), is een antiheld en dat is zijn sterkste troef. Het is hem na een carrière van anderhalf decennium nog steeds niet gelukt Bekende Nederlander te worden, hij somt zijn nederlagen nog eens op: van een mislukt tv-optreden bij Bridget Maasland in het begin tot een recent mini-college Duitse humor – niemand van zijn collega’s wilde – bij Pauw. Nee, succes is niet zijn middlename, maar erover vertellen kan hij smakelijk.

Lees ook dit interview met Kees van Amstel: ‘Ik kan niets. Ik moet van deze aarde af. Waarom ben ik artiest’
Zijn nieuwe, inmiddels derde show komt traag op gang. Hij springt van de hak op de tak zonder opwinding teweeg te brengen. Zo vent hij zijn misantropie uit in een langdradig verhaal over een straatfeest, behandelt zijn somberheid en belandt bij een psycholoog, een verhaal vol bekende grappen. Die psycholoog meldt hem „dat er een heel bang jongetje in hem schuilt”, de rode draad van zijn show. Dat bange blijkt als hij een gevoelig onderwerp aansnijdt: racisme onder scholieren. Hij is zelf leraar op een mbo, maar echt doorpakken durft hij eerst niet. Pas later, als de rem eraf gaat en hij ontspoort, schiet hij raak. Na een hilarisch verslag van een Koningsdag spacecake eten met een vriend, neemt hij ons mee op een schoolreisje naar voormalig concentratiekamp Sachsenhausen. In zijn wanhoop over zoveel gebrek aan geschiedeniskennis van zijn leerlingen, hun shop- en Netflixverslaving en hun totale lethargie, wordt hij wie hij in wezen is: een man die wel mild wil zijn, maar bij wie de woede het overneemt.