Ook Australië en Brazilië naar achtste finales WK

Brazilië won door een benutte strafschop met 1-0 van Italië. Australië versloeg dankzij vier doelpunten van spits Samantha Kerr Jamaica met 4-1.

Aanvoerster Marta benutte voor Brazilië een strafschop.
Aanvoerster Marta benutte voor Brazilië een strafschop. Foto Philippe Huguen/AFP

Australië en Brazilië hebben dinsdag de volgende ronde bereikt van het WK voetbal in Frankrijk. In groep C won Brazilië met 1-0 van Italië, de Australische vrouwen versloegen Jamaica met 4-1. Italië had zich eerder al geplaatst voor de achtste finales.

In Valenciennes hadden de Italiaanse vrouwen in de eerste helft het betere van het spel, maar kwamen zij niet tot scoren. Brazilië zette daar in de tweede helft een aantal kansen tegenover. Een vrije trap van middenveldster Andressinha raakte de lat, een kopbal van verdedigster Kathellen ging vlak voor het Italiaanse doel langs.

Lees ook: Pelé in een rok? De Braziliaanse Marta is veel meer

Een penalty in de 74ste minuut betekende een buitenkans voor aanvoerster en sterspeler Marta van Brazilië. Oog in oog met keepster Laura Giuliani maakte zij geen fout: 1-0. De Braziliaanse vrouwen behoren door de overwinning tot de vier beste nummers drie op het WK en gaan daardoor naar de achtste finales. Italië, dat na overwinningen op Australië (2-1) en Jamaica (5-1) al verzekerd was van een plek in de volgende ronde, is ondanks de nederlaag groepswinnaar.

Jamaica - Australië

In Grenoble stelde ook Australië een plek in de volgende ronde veilig door met 4-1 te winnen van Jamaica. De Australische vrouwen kwamen voor rust al op een 2-0 voorsprong. Kort na de pauze deed Jamaica met hun eerste doelpunt op dit WK iets terug. Dichterbij kwam het land niet. De Australische spits Samantha Kerr scoorde alle vier de doelpunten voor haar land. Australië gaat als nummer twee van groep C door.

Brazilië en Australië voegen zich naast Italië bij Duitsland, Engeland, Canada, Zweden, Verenigde Staten, Spanje, China, Noorwegen, Frankrijk en Nederland als reeds geplaatste teams. De Nederlandse vrouwen spelen donderdag om 18.00 uur hun laatste groepsduel. Tegen Canada strijden zij dan om de eerste plek in groep E.