‘Onderzoeksteam gaat vier namen verdachten MH17 bekendmaken’

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat het JIT woensdag vier namen van MH17-verdachten bekendmaakt.

Minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne Olena Zerkal tijdens een hoorzitting van het Internationaal Gerechtshof van de VN in Den Haag.
Minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne Olena Zerkal tijdens een hoorzitting van het Internationaal Gerechtshof van de VN in Den Haag. Foto Eva Plevier/Reuters

Het Joint Investigation Team (JIT), dat strafrechtelijk onderzoek doet naar het neerhalen van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne, gaat woensdag vier namen van verdachten bekendmaken. Zij worden mogelijk vervolgd. Dat heeft de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Olena Zerkal dinsdag gezegd tegen persbureau Interfax uit Oekraïne. Het Openbaar Ministerie wil niet op de uitspraken ingaan.

Lees ook: Nederland is nu de uitvalsbasis van de Bellingcat-speurders

Volgens de minister maakt het JIT vier namen en aanklachten bekend tijdens een persconferentie. Deze bekendmaking is volgens Zerkal slechts het begin. „Het aantal mensen dat hier bij betrokken is, zal veel groter zijn dan de vier die worden genoemd.”

Het JIT kondigde aan woensdag om 13.00 uur nieuwe bevindingen te presenteren. Al eerder bracht het onderzoeksplatform Bellingcat namen van twee hooggeplaatste Russische militairen naar buiten die betrokken zouden zijn geweest bij de ramp. Het platform heeft aangekondigd woensdag om 11.00 uur nieuwe bevindingen naar buiten te brengen. „Bellingcat zal nog een interessante presentatie geven”, kondigde de minister aan. „Zij gaan altijd verder dan het officiële onderzoeksteam.”

Aansprakelijkheid

Het onderzoeksteam concludeerde in mei vorig jaar dat MH17 werd neergeschoten met een Boek-raket, die afkomstig is van de 53ste Brigade uit Koersk, onderdeel van de Russische krijgsmacht. Volgens Nederland en Australië is Rusland verantwoordelijk voor het neerhalen van het vliegtuig. Maleisië twijfelt omdat niet bewezen is dat de raket gelanceerd werd door Russische militairen. In het JIT werken Nederland, Australië, België, Maleisië en Oekraïne samen.

Rusland heeft altijd ontkend verantwoordelijk te zijn voor de Boekinstallatie. Volgens president Vladimir Poetin zijn de conclusies van het JIT niet betrouwbaar omdat bij het onderzoek geen Russen maar wel Oekraïners betrokken zijn.

De vlucht MH17 werd in juli 2014 neergehaald boven Oost-Oekraïne. Hierbij kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 193 Nederlanders. Het vliegtuig was vanuit Amsterdam onderweg naar Kuala Lumpur.