Recensie

Recensie Film

Meeleven is moeilijk met deze maffiapersonages

Drama ‘La terra dell’abbastanza’ is een misdaadfilm die weinig toevoegt aan het bloeiende maffiagenre. Meer aandacht voor de beweegredenen van hun personages zou beter zijn geweest.

Manolo (Andrea Carpenzano, links) en Mirko (Matteo Olivetti) klimmen snel op in de gelederen van de maffia in ‘La terra dell’abbastanza’.
Manolo (Andrea Carpenzano, links) en Mirko (Matteo Olivetti) klimmen snel op in de gelederen van de maffia in ‘La terra dell’abbastanza’.

Terwijl ze door de buitenwijken van Rome scheuren en verhit discussiëren over hun toekomst, zullen ze barman worden of kok, horen beste vrienden Mirko en Manolo een klap. Mirko wil het ongeluk aangeven maar Manolo overtuigt hem door te rijden. Later blijkt dat ze per ongeluk een informant hebben doodgereden die informatie over de maffia lekte naar de politie. Opgeruimd staat netjes. En de plaatselijke maffiabaas is er blij mee, dus mag Manolo, die claimde de chauffeur te zijn, klusjes voor hem gaan opknappen. Als Manolo iemand moet omleggen haalt hij Mirko erbij. Al snel klimt het amorele duo op in de gelederen.

De Italiaanse film La terra dell’abbastanza, het debuut van de tweelingbroers D’Innocenzo, is een misdaadfilm die weinig toevoegt aan het ook op televisie bloeiende maffiagenre, zie de tv-serie Gomorra. Er is de maffiabaas die onder het toeziend oog van zijn borstvoeding gevende vrouw de opdracht geeft voor een moord, er zijn jongeren zonder toekomstperspectief die opeens baden in weelde en er is het geweten dat gesust moet worden. „Niet nadenken” is het advies van Manolo aan Mirko als hij laat blijken moeite te hebben met zijn status van klusjesman voor de maffia. Maar Mirko’s morele bezwaren zijn opeens weg, en die omslag wordt slecht gemotiveerd door de filmende broers die ook het scenario schreven. Met veel gekleurd licht en extreme close-ups proberen ze drama in hun film te pompen. Meer aandacht voor de beweegredenen van hun personages zou beter zijn geweest. Nu is meeleven moeilijk.