Kousenband

Koning is ridder in oudste Britse orde

Foto Steve Parsons/AP

Koning Willem-Alexander is maandag geïnstalleerd als ridder in de oudste Britse ridderorde, de ‘Most Noble Order of the Garter’ – de Orde van de Kousenband. Dat gebeurde formeel in de kapel van St George, bij Windsor Castle. Ook de Spaanse koning Felipe werd als ‘Stranger Knight’ opgenomen.

De Orde van de Kousenband is de hoogste Britse ridderorde en wordt door koningin Elizabeth op persoonlijke titel gegeven. De orde, die slechts veertig ridders telt, onder wie een deel van de Britse koninklijke familie, werd in 1348 opgericht door Edward III. Hij deed dat om invloedrijke adellijken aan zich te binden, daarbij geïnspireerd door de mythe over de Ridders van de Ronde Tafel.

Nu is de orde een erkenning voor bewezen diensten. Willem I was de eerste Nederlandse koning die de orde kreeg, in 1814. Toenmalig koningin Beatrix kreeg hem in 1989 en is nog steeds lid.

Eens per jaar lopen de koningin en haar ridders in processie, in fluwelen mantels, met hoeden met veren en de garter – de kousenband – om hun linkerbeen, van Windsor Castle naar de kapel van St George.