Ja, deze vrouwen zijn fit genoeg om te sporten

Sportkleding Waarom zouden dikke vrouwen geen strakke sportkleren dragen? Fitgirl Lotte van Eijk maakt een statement.

Lotte van Eijk (midden) in de fotoshoot die volle vrouwen viert.
Lotte van Eijk (midden) in de fotoshoot die volle vrouwen viert. Foto Josefien Hoekstra

‘De havo wilde ik graag op de dansacademie in Rotterdam gaan doen”, zegt Lotte van Eijk (22), dus deed ze toelatingsauditie. „Als een soort reus kwam ik binnen tussen al die dunne poppetjes met lang blond haar. Ik werd niet aangenomen. Te dik. Ze waren ervan overtuigd dat ik het fysiek niet vol zou houden veertien uur per week te dansen. Ook al zei ik dat ik die uren al danste.”

Achteraf was die afwijzing een stimulans om te laten zien dat ze het wél kan, en om met gestrekt been de discussie over het schoonheidsideaal in te gaan. „Ik wilde diegene worden die zich écht, keihard, uitspreekt over het schoonheidsideaal en hoe dikke mensen behandeld worden.”

Dus toen Nike vorige week bekendmaakte plus-size-paspoppen – met bijbehorende plus-size-sportkleding – in de winkels te brengen, voelde dat voor Van Eijk als een overwinning.

De vrouwen van RTL Boulevard dachten er anders over. „De vraag is, wil je als vrouw, als je zo zwaar bent, meteen in zo’n outfit?”, vroeg Caroline Tensen zich af. „Ik vind het persoonlijk onwaarschijnlijk dat deze vrouw fit genoeg is om te sporten”, was het commentaar van Olcay Gulsen.

Van Eijk danst nog altijd, en geeft negen uur per week les. Van modern tot dancehall, van jazz tot hiphop. „Het is zo oneerlijk dat gedacht wordt dat je als je dik bent bepaalde dingen niet kan. Ik ben het levende bewijs dat het wél kan. Ik wil plussize-vrouwen laten weten dat ze zich niet van de wijs moeten laten brengen. Leef je eigen leven, maak je eigen regels.”

Als reactie op RTL Boulevard nam Van Eijk een Instagram-filmpje op waarin ze – enkel gehuld in onderbroek, neongele pumps, tepelkwasten en een zonnebril – een statement maakt. Ze zwaait met haar borsten, schudt met haar billen. „Ik laat NIEMAND mijn sparkle doven; vanaf nu ga ik zo naar de sportschool. KISS MY FAT ASS”, staat erbij.

Fotograaf Josefien Hoekstra zag haar post en benaderde Van Eijk voor een fotoshoot die de volle vrouw wil vieren. Van Eijk hoopt dat de door Women’s Health gepubliceerde foto’s impact gaan hebben. Ze deelde een aantal ervan op haar eigen Instagram-account. Onder de een waarschuwt ze: „Fit fat babes on your screen, don’t drop your phone mate.” Onder een ander, gericht aan alle vrouwen die ze hoopt te representeren: „Stay in your magic baby.”

Josefien Hoekstra, all rights reserved.
Josefien Hoekstra, all rights reserved.
Josefien Hoekstra