Huurprijzen Berlijn vanaf 2020 voor vijf jaar bevroren

Huurprijzen in de Duitse hoofdstad verdubbelden de afgelopen tien jaar, tot grote onvrede van de inwoners. Het stadsbestuur stelt nu voor om de huurprijzen voor vijf jaar vast te leggen.

De gemiddelde huurprijs in Berlijn verdubbelde de afgelopen tien jaar.
De gemiddelde huurprijs in Berlijn verdubbelde de afgelopen tien jaar. Foto Ina Hensel/iStock

De huurprijzen in Berlijn kunnen de komende vijf jaar niet stijgen en er komt een huurplafond voor hoge huren. Daarover heeft de coalitie in de Duitse hoofdstad dinsdag een akkoord bereikt. Het akkoord op hoofdlijnen waar het stadsbestuur het over eens werd, moet nog worden uitgewerkt in een concreet wetsvoorstel, maar de regels moeten met terugwerkende kracht tot dinsdag gaan gelden.

Het stadsbestuur hoopt met de strengere regels „de gespannen situatie op de woningmarkt te kalmeren en te ontlasten”. Verantwoordelijk bestuurder Katrin Lompscher (Die Linke) schrijft op Twitter blij te zijn met het akkoord. „Met de wet willen we de grote huurstijgingen van de afgelopen jaren begrenzen en de overhitte huurmarkt in Berlijn kalmeren.”

Twitter avatar SenSWBerlin Senatsverwaltung für Stadtentwicklung und Wohnen #Berlin|er #Senat beschließt Eckpunkte zum #Mietendeckel:
✔️ 5 Jahre keine Mieterhöhung
✔️ Einführung einer Mietobergrenze
✔️ Neubau bleibt ausgenommen
✔️ Härtefallregelungen
✔️ Rückwirkende Geltung zum Zeitpunkt des heutigen Beschlusses https://t.co/wji1Fd8NM7

De afgelopen jaren stegen de huren in Duitsland fors, vooral in de grote steden. In Berlijn verdubbelde de gemiddelde huurprijs de afgelopen tien jaar. In februari kwam hij voor het eerst uit boven de 10 euro per vierkante meter. Duitsers maakten zich grote zorgen over de betaalbaarheid van woningen en voerden actie. Demonstranten riepen op om woningen van commerciële vastgoedbedrijven af te pakken.

Woningmarkt Duitsland: Geen eerlijke huurprijzen? Dan maar onteigening

Vergeleken met andere Europese steden is wonen in Berlijn overigens relatief goedkoop. In Amsterdam, dat eveneens kampt met krapte op de woningmarkt, lag de gemiddelde huurprijs in het eerste kwartaal van dit jaar op ruim 23 euro per vierkante meter.

Boetes tot 500.000 euro

Berlijn gaat ook onderzoeken of huidige hoge huren verlaagd kunnen worden. Nieuwbouwwoningen en sociale woningbouw zijn uitgezonderd van de regels. De modernisering van woningen moeten vanaf bepaalde bedragen goedgekeurd worden. Verhuurders die zich niet aan de nieuwe regels houden, kunnen een boete van een half miljoen euro verwachten.

Over het wetsvoorstel dat nu moet worden uitgewerkt, wordt naar verwachting in oktober gestemd, waarna de nieuwe regels volgend jaar ingaan. Het huurplafond zal naar verwachting voor zo’n 1,5 miljoen woningen gaan gelden.