Recensie

Recensie Film

Het raadsel Weinstein is niet opgelost

Documentaire Veel directe medewerkers van Harvey Weinstein reflecteren in ‘Untouchable’ openlijk op de vraag wat ze wisten van Weinsteins misbruik en hoe ze daarmee omgingen. Dat maakt de film prikkelend en potentieel controversieel.

Gwyneth Paltrow en Cameron Diaz met Harvey Weinstein.
Gwyneth Paltrow en Cameron Diaz met Harvey Weinstein. Foto Alex J. Berliner/BEI/REX/Shutterstock

In de korte tijd nadat in oktober 2017 de eerste verhalen over het grootschalige en systematische seksueel grensoverschrijdende gedrag van filmproducent Harvey Weinstein naar buiten waren gekomen, zijn er al minstens drie documentaires gemaakt die de vraag stellen hoe dat allemaal in godsnaam mogelijk was.

In de eerste vijf minuten van Untouchable van de Britse filmmaker Ursula Macfarlane valt het woord ‘macht’ alleen al drie keer. Zou dat het zijn geweest? Verderop in de film trekt iemand de vergelijking met de maffia. Op het hoogtepunt van zijn succes was de producent van films van Oscarkanon Shakespeare in Love tot de meeste films van Quentin Tarantino zo ‘onaantastbaar’, dat toen hij in 2000 journalist Andrew Goldman in een houdgreep nam onder het toeziend oog van tientallen klikkende camera’s er niet een foto in de pers verscheen, terwijl hij zou hebben uitgeroepen: ‘I am the fucking sheriff of this shit ass fucking town.’

Behalve de verhalen van tientallen slachtoffers en getuigen (Rosanna Arquette, Paz de la Huerta, Miramax-medewerkers van het eerste uur) probeert Macfarlane ook te achterhalen hoe het mogelijk was dat Weinstein zoveel macht had. Dat heeft, zo suggereert haar film, niet alleen te maken met het feit dat Miramax nou eenmaal zoveel goede en toonaangevende films produceerde dat er her en der wat spaanders vielen, maar ook met het feit dat er binnen het bedrijf een systematische angst- en zwijgcultuur heerste.

Veel directe medewerkers van Weinstein reflecteren openlijk op de vraag wat ze zagen, wat ze wisten en hoe ze daarmee omgingen. Dat maakt de film prikkelend en potentieel controversieel. Wat is medeplichtigheid, wil hij stellen. Maar om die vraag echt goed te beantwoorden is meer focus en meer tijd nodig. Het ‘raadsel’ Weinstein is nog niet opgelost, en met de geplande rechtszaak in september in het verschiet is deze film waarschijnlijk nog maar een opmaat.