Het gevecht om de plek van KV Mechelen

Belgisch voetbal De nasleep van het matchfixingschandaal van het seizoen 2017-2018 zorgt voor chaos in het Belgische voetbal. Het arbitragehof moet volgende week beslissen welke club op welk niveau speelt, zodat het nieuwe seizoen op tijd kan beginnen.

In maart werd KV Mechelen kampioen in de klasse 1B (tweede profniveau), na een beslissingswedstrijd tegen Beerschot.
In maart werd KV Mechelen kampioen in de klasse 1B (tweede profniveau), na een beslissingswedstrijd tegen Beerschot. Foto Vincent Van Doornick/Getty Images

De spelers staan alweer op het trainingsveld, de supporters in de rij voor seizoenkaarten. KV Mechelen verkocht er al 10.000, Beerschot zo’n 6.500. Bij Sporting Lokeren kunnen fans vanaf deze woensdag hun abonnement verlengen.

Maar op welk niveau zullen de supporters hun club zien spelen? Alle drie de clubs beloven 1A, de hoogste klasse in België. Toch is er slechts plek voor één.

Meer dan drie maanden na het einde van de Belgische competitie zijn de beslissingen over promotie en degradatie nog altijd niet gevallen. Terwijl het nieuwe seizoen op vrijdag 26 juli begint, is de competitie-indeling nog niet bekend. De ontknoping van het seizoen 2018-2019 is verworden tot een juridische strijd.

Het feest is groot als KV Mechelen op zondag 16 maart 2019 in de beslissingswedstrijd tegen Beerschot kampioen wordt in 1B en na één seizoen terugkeert op het hoogste niveau. Begin mei plaatst de club zich als tweedeklasser zelfs voor de Europa League door winst in de bekerfinale. Maar tijdens de huldiging weet de club dat deze prijzen mogelijk niets waard zullen zijn.

De Belgische voetbalbond KBVB heeft al laten weten dat het Mechelen een strenge straf wil opleggen: geen promotie, geen Europa League, geen bekervoetbal en puntenaftrek in het komend seizoen. De zaak komt eind mei voor bij de Geschillencommissie Hoger Beroep en op 1 juni wordt de vrees van Mechelen werkelijkheid.

Grootste politieactie

De straf is een van de uitkomsten van Operatie Propere Handen, de grootste politieactie in de geschiedenis van het Belgische voetbal. Het onderzoek liep onder meer naar de besmette degradatieduels op de slotdag van het seizoen 2017-2018. Mechelen en Eupen hebben evenveel punten, het doelsaldo van Mechelen is één doelpunt beter. Na een uur spelen op 11 maart 2018 komt Mechelen in het thuisduel tegen Waasland-Beveren op 2-0, wat ook de eindstand zal zijn. Bij Eupen-Excelsior Moeskroen blijven doelpunten lang uit.

Maar vanaf minuut 73 slaat Eupen toe en scoort het vier keer. Mechelen degradeert. Het scoreverloop en de manier waarop de goals vallen roepen vraagtekens op. Mechelen suggereert dat het duel verkocht zou zijn. „We degraderen door een mysterie”, zei de Nederlandse trainer Dennis van Wijk direct na afloop.

Lees ook deze reconstructie: En ineens was KV Mechelen gedegradeerd

De Belgische autoriteiten stellen een onderzoek in en wat blijkt: juist Mechelen probeerde degradatie te ontlopen door „pogingen (…) tot matchfixing”, luidt de conclusie van de geschillencommissie begin deze maand. Mechelen wordt schuldig bevonden aan competitievervalsing en vier bestuurders van de club en drie spelersmakelaars krijgen jarenlange schorsingen opgelegd.

De eis van de KBVB om ook tegenstander Waasland-Beveren te laten degraderen vindt geen gehoor. Wel worden de voorzitter en sportief directeur gestraft omdat ze de poging tot matchfixing door Mechelen niet bij de KBVB hebben gemeld. Eupen en Moeskroen werden – ondanks het opvallende scoreverloop – eind april al vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Lot van vijf clubs

Terwijl de twee bestuurders van Waasland-Beveren hun straf accepteren, tekenen KV Mechelen en zijn vier bestuurders begin juni beroep aan bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Dat moet zich inmiddels over het lot van vijf clubs uitspreken.

Ook Sporting Lokeren, Beerschot en Tubeke hebben zich bij het BAS gemeld. Alle drie willen profiteren van de straf van Mechelen en dat maakt de zaak er alleen maar complexer op. Ook omdat de clubs zich stuk voor stuk op een andere lezing van het bondsreglement beroepen.

Mechelen stelt via de clubadvocaat onschuldig te zijn en niet te willen opdraaien voor wat zij niet gedaan heeft. En dat, als de club bestraft blijft, degradatie volgens de reglementen geen sanctie kan zijn.

Sporting Lokeren is vooral verontwaardigd dat niet zij, maar Beerschot – de nummer twee in 1B – de opengevallen plaats toegewezen kreeg. Lokeren meent dat het, als degradant van 1A, recht heeft om op het hoogste niveau te blijven. „Stemmingmakerij”, luidt de reactie van Beerschot hierop.

Documenten tijdens een zitting in mei in Brussel voor de matchfixingzaak in het Belgische voetbal.

Foto Thierry Roge/HH

In Lokeren zien ze nog een andere oplossing: laat ook Waasland-Beveren degraderen. „Om een match te fixen ben je nog steeds met twee”, stelde de advocaat van Sporting na de uitspraak bij de sportzender Sporza. „Deze beslissing is een gebrek aan durf.”

En dan is er nog Tubeke. Die club is van mening dat Mechelen naar de hoogste amateurklasse moet worden teruggezet, waardoor Tubeke degradatie uit 1B zou ontlopen.

Het BAS behandelt de zaak op dinsdag 25 en woensdag 26 juni achter gesloten deuren. Ook Waasland-Beveren moet zich dan opnieuw verantwoorden. Nog voor het einde van de maand volgt uitspraak, om de KBVB de kans te geven zich eindelijk te buigen over het speelschema zodat het nieuwe seizoen in ieder geval op tijd kan beginnen.

De betrokken clubs rest niets anders dan hun onzekere voorbereidingen te vervolgen. Mechelen-trainer Wouter Vrancken vertelde aan Sporza gewoon toe te werken naar een seizoen op het hoogste niveau. En als er toch degradatie volgt? „Het blijft een spel met een ronde bal tussen witte lijnen op een groen veld.”