Brieven

Brieven 18/6/2019

Tbs

Ontkennen, hogere straf

Met veel interesse las ik het artikel ‘Dit soort jongens kan vastlopen in het systeem’ (15/6), over Max, de jongen die jaren doorbracht in tbs-klinieken, vooral omdat hij schuld bleef ontkennen. Dat is een fenomeen dat me al jaren opvalt: rechters zijn geneigd strenger te straffen wanneer een verdachte ontkent, óf er blijk van geeft, als hij wel het misdrijf toegeeft, dat hij toch achter zijn daad blijft staan, omdat hij de wet onrechtvaardig of onjuist vindt. Advocaten adviseren vooral schuld te bekennen en inzicht tonen en vragen om therapie, om een lagere straf te krijgen. Dit leidt ertoe dat je bijna niet kunt ontkennen, ook al ben je onschuldig, want je straf wordt veel hoger. Ook kun je als principiële beschuldigde niet meer betogen dat je de wet aanvechtbaar vindt, want ook dan wacht je een hogere straf.

Geschiedenis Bourgondië

Gelukkig is er ’n podcast

Vijfendertig minuten! Zo veel, of liever weinig, tijd kreeg Bart Van Loo in DWDD Summerschool voor zijn machtige verhaal over de Bourgondiërs. „Dat voelt toch een beetje als een kadetje met kaas; Bart Van Loo verdient een Bourgondische omgang met de NPO-zendtijd”, schreef Arjen Fortuin in zijn Zap (Vertrouwen in de kracht van het woord, 14/6). Wie het echte werk wil: op klara.be, is een hele radioserie van Van Loo als podcast te beluisteren, goed voor uren Bourgondisch luistergenot, compleet met muziek uit de veertiende en vijftiende eeuw.

Universiteiten

Waarden, niet economie

Eelco Runia waarschuwt voor alweer een verslechtering van het wetenschappelijk onderwijs (Afstuderen is meer dan de economie bedienen, minister, 14/6). Hij vindt het onthutsend dat het rapport Het stelsel op scherp gezet suggereert dat het mogelijk moet zijn dat alle studenten precies leren wat werkgevers willen, om optimaal bij te dragen aan onze welvaart. Maar er is iets nog veel ergers mis.

Al jaren stel ik hoogleraren, academici en bijna-afgestudeerden deze vraag: welke waarden moet iedere nieuwe academicus in zijn opleiding bijgebracht worden? Een bijna afgestudeerde Leidse rechtenstudent reageerde meteen: „Ik studeer alleen om mijn papiertje te halen om mijn carrière te kunnen beginnen.” De hoogleraren konden geen van allen de vraag beantwoorden. Twee rectores deden wel hun best om een antwoord te bedenken; een president van de KNAW vond mijn vraag heel interessant, maar moest mijn verhaal eerst nog even laten bezinken; een voorzitter van de WRR improviseerde behendig een antwoord. Het is best begrijpelijk dat hoogleraren beslist niet willen dat universiteiten als onderneming bestuurd worden, maar werkelijk helemaal niets van de helft van je ‘core business’ weten?


Lid van het Netwerk Toekomstverkenningen

Literatuur

Eer de vertalers

Michel Krielaars pleitte vrijdag in zijn column voor „bekwame literaire vertalers” (Bekwame literaire vertalers gezocht, 14/6). Terecht. Ik pleit daarbij voor de vermelding van vertalers bij álle boekbesprekingen. Zij maken teksten voor veel meer lezers dan die in de oorspronkelijke taal, toegankelijk. Ere wie ere toekomt.

Correcties/aanvullingen

Freek de Jonge

In het artikel over de voorstelling van Freek de Jonge met Brigitte Kaandorp (Jubilerende Freek de Jonge krijgt liever geen masterclass, 17/6, p. C8) staat dat De Jonge nog optreedt met het Metropole Orkest. Het gaat echter om een ander orkest.