Brexitblog

Leiderschapsrace Tories: keuze leden tussen Johnson en Hunt

Op 29 maart zou het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten. Na uitstel is de nieuwe Brexit-datum eind oktober, maar eerst moet een opvolger voor Theresa May worden aangewezen. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen over 'de echtscheiding' tussen het VK en de EU.

Nieuw blog

We sluiten dit blog af, hier kunt u het actuele nieuws over de Brexit en de leiderschapsverkiezing bij de Tories volgen.

Leden Tories mogen kiezen tussen Boris Johnson en Jeremy Hunt

Na een week van stemmingen onder Conservatieve Lagerhuisleden zijn er twee kandidaten over waaruit de 160.000 partijleden de nieuwe partijleider mogen kiezen. Boris Johnson kreeg 160 stemmen van zijn collega’s. Nummer twee Jeremy Hunt, de huidige minister van Buitenlandse Zaken, kreeg er 77. Michael Gove, de minister voor Milieu, viel als laatste van de tien deelnemers af met 75 stemmen.

De twee kandidaten gaan de komende maand op pad voor ledenbijeenkomsten in het land. Die leden brengen uiteindelijk per post hun stem uit. De uitslag daarvan wordt verwacht in de week van 22 juli, vlak voor het zomerreces van het Lagerhuis. De nieuwe partijleider volgt ook onmiddellijk Theresa May op als premier van het Verenigd Koninkrijk.

Hunt en Johnson gaan dus met een helikopter door het land de komende weken. 16 bijeenkomsten. Nog eens 2 tv-debatten. Dan stemmen de leden van de Tories.

— Melle Garschagen (@mgarschagen) June 20, 2019

Dat Boris Johnson bij de laatste twee zou zitten, is geen verrassing. De oud-burgemeester van Londen en de oud-minister van Buitenlandse Zaken is populair onder zijn collega’s, maar nog veel populairder onder de leden van de partij. Hij is dan ook topfavoriet. Uit peilingen bleek meer dan eens dat Johnson op een meerderheid van de stemmen kan rekenen. Hij heeft beloofd om het VK op 31 oktober een Brexit te bezorgen, al laat hij in zijn publieke optredens wel ruimte voor een uitweg. Ook heeft hij nog niet uitgelegd hoe hij dat voor elkaar wil krijgen.

Jeremy Hunt is ook een Brexiteer, maar veel minder populair en zal daarom waarschijnlijk een bijrol spelen in de verkiezing. Hij zit sinds 2005 in het Lagerhuis voor het kiesdistrict South West Surrey, ten zuiden van Londen. Sinds 2010 bekleedde hij meerdere ministersposten. Na het opstappen van Boris Johnson in 2018 werd Hunt, die te boek staat als solide maar saai, minister van Buitenlandse Zaken. Hij had regelmatig uitgesproken kritiek op de opstelling van de EU in de Brexitonderhandelingen, waarbij hij dat blok op het partijcongres vorig jaar zelfs vergeleek met de voormalige Sovjet-Unie. Daar heeft hij in Brussel geen vrienden mee gemaakt, maar hij beweert net als Boris Johnson dat hij desondanks een betere vertrekdeal kan sluiten. Ook hij heeft nog niet uitgelegd hoe dan. Hunt profileert zich vanwege zijn zakenverleden continu als harde onderhandelaar.

De overige 27 EU-landen houden overigens nog altijd eensgezind vol dat er over de scheidingsakte niet meer te onderhandelen valt.

Javid valt af in leiderschapsrace bij Conservatieven

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid is donderdag afgevallen als kandidaat in de race om het premierschap van het Verenigd Koninkrijk. Hij kreeg donderdag tijdens een nieuwe stemronde 34 stemmen van zijn fractiegenoten, te weinig om nog kans te maken.

Met het afvallen van Javid zijn er nog drie kandidaten over: favoriet Boris Johnson, minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt en milieuminister Michael Gove. Johnson kreeg donderdag 157 stemmen, Gove 61 en Hunt 59. In drie eerdere rondes vielen onder meer Rory Stewart en Dominic Raab al af.

In totaal meldden tien Conservatieven zich om Theresa May op te volgen. In de week van 22 juli valt de beslissing wie de nieuwe leider van de Tories wordt. Voor het zover is mogen alle 160.000 leden van de Conservatieve Partij nog stemmen.

Johnson favoriet

Johnson is bij zijn fractiegenoten favoriet en bij de leden erg populair, mede door zijn harde Brexit-beloftes. Zijn streven is om het VK uiterlijk 31 oktober, de huidige Brexitdatum, uit de Europese Unie te laten treden, ongeacht of het Lagerhuis voor die tijd een akkoord heeft bereikt. Binnen zijn partij bedient Johnson bovendien een breed publiek, van harde Brexiteers tot gematigde Tories.

Anders dan voor Johnson is een kort uitstel voor Gove en Hunt wel een optie. De Brexit werd al twee keer eerder uitgesteld omdat de parlementariërs het niet eens konden worden. De EU heeft al gezegd het akkoord dat May in Brussel sloot, niet meer onderhandelbaar is. Donderdagavond vindt een tweede stemronde plaats; de uitslag wordt rond 19.00 uur verwacht. Javid zal donderdag niet bekendmaken wie hij vanaf nu van de overgebleven kandidaten zal steunen.

“Dat de beste kandidaat moge winnen. En dat ben ik”, zei Jeremy Hunt donderdag.

Cameras filmed Jeremy Hunt on a morning run. A sweaty Hunt said: "May the best man win. And it's gonna be me." pic.twitter.com/Qy3fidVD1d

— Paul Twinn (@PaulTwinn) June 20, 2019

Stewart niet langer in de race om leiderschap Conservatieven

Rory Stewart is afgevallen in de race om het leiderschap van de Conservatieven. Hij kreeg woensdag tijdens de derde stemronde te weinig stemmen van zijn fractiegenoten, 27 om precies te zijn. De minister van Internationale Samenwerking was de enige nog overgebleven kandidaat die pleitte voor een zachte Brexit.

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Exit Rory Stewart. Of men vond dat hij slecht debatteerde. Of men vond het wel mooi geweest met zijn alternatieve geluid. https://t.co/5kGVy9gNZS

Boris Johnson vergroot met elke stemronde zijn voorsprong. Hij kreeg woensdag 143 van de 313 stemmen. Dat zijn meer stemmen dan dinsdag, toen hij 126 stemmen kreeg. Er staat veel op het spel voor de nieuwe leider van de Conservatieven. Hij volgt Theresa May op als premier en krijgt daarmee de taak om de Brexit vorm te geven.

Behalve Johnson zijn ook nog Michael Gove (minister van Milieu), Jeremy Hunt (minister van Buitenlandse Zaken) en Sajid Javid (minister van Binnenlandse Zaken) in de race. Jeremy Hunt eindigde opnieuw op de tweede plek, met 54 stemmen. Gove kreeg 51 stemmen en Sajid Javid kreeg 38 stemmen.

Oud-Brexitminister Dominic Raab, die dinsdag afviel, heeft inmiddels zijn steun uitgesproken voor Boris Johnson. Hij zou de enige kandidaat zijn die „de Brexit op tijd zou kunnen afronden", aldus Raab.

Rommelig tv-debat met Johnson, weinig nieuwe inzichten

Het televisiedebat in het Verenigd Koninkrijk tussen de vijf overgebleven kandidaten voor het leiderschap van de Conservatieve Partij verschafte dinsdagavond niet veel nieuwe inzichten. Voor het eerst liet Boris Johnson zich in een dergelijk gezelschap zien, nadat hij zondag nog een tv-debat bij Channel 4 oversloeg. Johnson is de gedoodverfde favoriet bij de fractie, die komende donderdag na een reeks stemmingen twee kandidaten selecteert. Die twee kandidaten moeten uiteindelijk de gunst van de partijleden winnen. Ook daar is Johnson met grote afstand de favoriet. De nieuwe partijleider, die rond 22 juli bekend is, volgt ook Theresa May op als premier.

Het debat van een uur stond voor een groot deel in het teken van de Brexit. Boris Johnson, Jeremy Hunt, Sajid Javid en Michael Gove willen allemaal op een of andere manier de deal met de EU heronderhandelen. Ook sluiten deze vier No Deal op 31 oktober niet uit. De enige die dat wel doet, is Rory Stewart. Hij wil de huidige deal van de opgestapte Theresa May alsnog zo snel mogelijk door het Lagerhuis loodsen, ondanks dat deze al drie keer is gesneuveld bij gebrek aan een meerderheid. Stewart denkt niet dat er in Brussel nog te heronderhandelen valt over de scheidingsakte (withdrawal act).

In het soms rommelige debat, waarbij de heren vaak door elkaar heen kakelden, hield Boris Johnson zich op redelijk veel momenten afzijdig. De vorm van het debat, waar kandidaten niet tegenover elkaar waren gezet, liet dit ook toe. Maar voor de kijker was het grootste probleem dat geen van de vijf kandidaten een sluitend, overtuigend betoog had over de vraag: hóe ga je jouw versie van de Brexit voor elkaar krijgen?

Tot nu toe is dit debat een potje klem zitten. Stewart kan niet uitleggen hoe hij in het Lagerhuis een meerderheid voor de deal van May vindt. Hunt kan niet uitleggen hoe je zonder backstop de Ierse grens openhoudt. Johnson kan niet uitleggen hoe No Deal geen schade aanricht.

— Melle Garschagen (@mgarschagen) June 18, 2019

De rest van het debat, met voorzetjes in de vorm van kijkersvragen, ging onder meer over belastingverlaging, onderwijs, vreemdelingenhaat en milieu. De laatste kijkersvraag was een van de interessantste: als jij de nieuwe premier wordt, schrijf je dan ook onmiddellijk nieuwe verkiezingen uit? Die nieuwe regeringsleider heeft immers geen direct mandaat van de kiezers. Daarover waren de vijf wél heel eensgezind: eerst de Brexit voor elkaar boksen, daarna pas een mogelijke stembusgang. Maar om die belofte in te lossen, zal de nieuwe premier dus een wonder moeten verrichten in een sterk verdeeld Lagerhuis.

Oud-Brexitminister Raab valt af in race om leiderschap, Johnson opnieuw favoriet

Oud-Brexitminister Dominic Raab doet niet meer mee in de race om het leiderschap van de Tories. Hij kreeg dinsdag tijdens de tweede stemronde te weinig stemmen van zijn fractiegenoten. Om door te gaan moesten de kandidaten minimaal 33 stemmen halen. Raab schoot met 30 stemmen tekort.

Favoriet Boris Johnson lijkt zijn positie verder te verstevigen. Hij kreeg 126 van de 313 stemmen. Dat is meer dan tijdens de eerste stemronde toen hij 114 stemmen behaalde. De nieuwe leider van de Conservatieven zal ook Theresa May opvolgen als premier en hiermee de Brexit vorm moeten geven.

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Johnson vergroot zijn steun. Hunt nog steeds op plek twee. Dominic Raab is exit. Rory Stewart kreeg 37 stemmen en mag dus ook verder. Morgen om drie uur Britse tijd volgende fractiestemming.

Buitenlandminister Jeremy Hunt eindigde als tweede, met 46 stemmen. Michael Gove (Milieu) kreeg 41 stemmen en werd derde. Sajid Javid (Binnenlandse Zaken) kreeg 33 stemmen. Rory Stewart, de enige kandidaat die pleit voor een zachte Brexit, kreeg 37 stemmen.

Eerder vielen al Andrea Leadsom, Mark Harper en Esther McVey af. Zij behaalden tijdens de eerste stemronde niet genoeg stemmen. Minister van Gezondheidszorg Matt Hancock trok zich vrijdag terug. De volgende stemronde is woensdag om 16.00 uur (Nederlandse tijd).

Welkom in een nieuw Brexitblog

Volg in dit blog alle actuele ontwikkelingen rondom de 'echtscheiding' van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie te volgen. Deze week staat in het teken van de opvolger van waarnemend premier Theresa May: wie neemt haar rol over als leider van de Conservatieven?

Lees hier: het Brexitblog van vorige week