Recensie

Recensie Muziek

Arifa brengt een ode aan ‘alledaagse poëzie’

Wereldmuziek Wildere stukken in ingewikkelde maatsoorten wisten niet te voorkomen dat het optreden van Arifa in het Amsterdamse Bimhuis wat braaf bleef.

Foto Arifa

Een heel arsenaal aan klarinetten heeft Alex Simu om zich heen uitgestald. Van enkele klarinetten d’amore tot de ver boven hem uitstekende contrabasklarinet. Naast hem heeft percussionist Sjahin During een daf voor zich, een grote Arabische lijsttrommel met subtiel meerinkelende ijzeren ringetjes. Eromheen trommels, bekkens en belletjes zo ver hij zijn armen kan strekken. Daar weer naast zit pianist Franz von Chossy, van wie de soepele handen soms nog het meest weg hebben van een stromend beekje.

De internationale muziekgroep Arifa presenteerde in het Bimhuis het nieuwe album Secret Poetry. Een album dat, zo legt Simu uit, een ode moet zijn aan de verborgen poëzie van alledag, poëzie die schuilt in schilderijen, muziek en mensen. Misschien mag je eigen dromen ook meetellen, want de muziek van Arifa is bij uitstek geschikt om je ogen bij te sluiten en je gedachten de vrije loop te laten. Naar open vlaktes in het oosten bijvoorbeeld, de richting waar Arifa zijn muzikale inspiratie vandaan haalt.

Het spel was helder en foutloos, prettig voor een albumpresentatie: what you hear is what you get. De combinatie (contra)basklarinet en piano heeft ontegenzeggelijk de moeiteloze wijze waarop Simu en Von Chossy melodie en begeleiding van elkaar kunnen overnemen als voordeel. Toch is het jammer dat de groep niet meer uit vier man bestaat. Wie kwam luisteren voor de Arabische invloeden waar we Arifa onder meer van kennen, miste – ondanks dat de klarinet d’amore in de laagte een verrassende combinatie van een ney en een doedoek oplevert – udspeler Mehmet Polat of tarhuspeler Michalis Cholevas. Wildere stukken in ingewikkelde maatsoorten wisten niet te voorkomen dat het geheel nu wat braaf bleef. Dat kan precies zijn wat je zoekt op een rustige zondagavond, maar dan wel met je ogen dicht, meeliftend op de poëzie van je eigen gedachten.