Al acht dagen nauwelijks toegang tot internet in Ethiopië

Staatsbedrijf Ethio Telecom heeft het internet vorige week dinsdag platgelegd. Over de reden wordt tot nog toe gespeculeerd.

Staatsbedrijf Ethio Telecom heeft in Ethiopië een monopolie op de internetvoorziening.
Staatsbedrijf Ethio Telecom heeft in Ethiopië een monopolie op de internetvoorziening. Foto Maggie Fick/Reuters

Voor de achtste dag op rij hebben mensen in Ethiopië niet of nauwelijks toegang tot internet. Dat meldt de Britse omroep BBC dinsdag. Het monopolistische staatsbedrijf Ethio Telecom, dat verantwoordelijk is voor de internetvoorziening in het land, legde het internet vorige weeek dinsdag plat. Sindsdien keerde het signaal slechts een aantal keer kort terug.

Over de reden voor de internetafsluiting wordt op dit moment alleen nog gespeculeerd. Ethio Telecom heeft nog geen officiële verklaring afgegeven. Bronnen in Ethiopië melden onder meer aan CNN dat de regering fraude bij middelbareschoolexamens wilde voorkomen. Ook de regering heeft nog niets gemeld over de afsluiting.

In sommige delen van de hoofdstad Addis Abeba hebben mensen wel toegang tot internet, maar is het niet mogelijk berichtendiensten als WhatsApp en Telegram te gebruiken. Ook het versturen van sms-berichten is sinds donderdag niet mogelijk. In meerdere delen van Ethiopië werd het internet vorig jaar ook al drie maanden platgelegd, toen vanwege politieke onrust.

Rechtszaak

Op de website van Netblocks, een organisatie die zich bezighoudt met de wereldwijde toegang tot internet, is te zien dat de internetactiviteit in Ethiopië is gedaald tot ongeveer 10 procent. Volgens de organisatie kost de uitschakeling van het internet Ethiopië per dag 4,5 miljoen dollar (ruim 4 miljoen euro).

De BBC meldt dinsdag ook dat een groep Ethiopische advocaten bereid is een zaak aan te spannen tegen Ethio Telecom. Een van hen zegt tegen de Britse omroep dat hij verwacht dat de zaak wel maanden kan gaan duren, maar dat deze vooral bedoeld is om aan te tonen dat burgers in Ethiopië wel degelijk een zaak kunnen aanspannen tegen grote bedrijven. Volgens de advocaten is het ontzeggen van toegang tot informatie „ongrondwettelijk”.