45 strijders omgekomen bij gevechten in Syrische provincie Hama

Jihadisten van de opvolger van Al-Qaeda in Syrië vielen regeringsstrijders aan. 31 opstandelingen en 14 jihadisten kwamen om.

Een Syriër wordt behandeld aan zijn verwondingen die hij opliep bij een raketaanval van HTS in de provincie Aleppo, afgelopen zondag.
Een Syriër wordt behandeld aan zijn verwondingen die hij opliep bij een raketaanval van HTS in de provincie Aleppo, afgelopen zondag. Foto George Ourfalian/AFP

Gevechten tussen regeringsgezinde strijders en opstandelingen van de jihadistische organisatie Hayat Tahrir al-Sham (HTS) hebben dinsdag aan 45 mensen het leven gekost. Dat meldt persbureau AFP op basis van informatie van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. De gevechten vonden plaats in het noorden van de provincie Hama.

HTS is de opvolger van Al-Qaeda in Syrië, en heeft delen van het land in handen. In het gebied aan de rand van Hama kwamen zaterdag volgens het Observatorium nog 35 mensen om het leven, zowel opstandelingen als regeringsgezinde strijders. Sindsdien leken de gevechten in het gebied enigszins geluwd.

Aanvallen

HTS-strijders openden dinsdag bij zonsopkomst de aanval op regeringsposten. Het leger wist die aanval af te weren, stelt zowel het Observatorium als het Syrische staatspersbureau SANA. Desondanks waren onder de doden ook veertien mensen van regeringszijde.

Het regime van de Syrische president Bashar al-Assad voerde volgens het Observatorium dinsdag opnieuw luchtaanvallen uit boven het noorden van Hama en de naastgelegen provincie Idlib. Die aanvallen zouden daaraan voorafgaand ongeveer een etmaal gestaakt geweest zijn.

Vorige maand laaiden de gevechten al op: Bestand in Idlib wankelt na offensief Syrië en Rusland

HTS heeft delen van de provincie Aleppo en het grootste deel van Idlib in handen. De organisatie wordt ook verantwoordelijk gehouden voor een raketaanval op het dorp Al-Wadihi waarbij twaalf burgers omkwamen. Het dorp, ten zuiden van Aleppo, is in handen van de regering.