Man krijgt 21 maanden cel voor delen beelden aanslag Christchurch

De rechts-extremistische Philip Arps deelde de beelden van de aanslag met zo’n dertig mensen en noemde ze „geweldig”.

De verdachte in de rechtbank in Christchurch. Hij werd veroordeeld voor het delen van videobeelden van de aanslag op twee moskeeën.
De verdachte in de rechtbank in Christchurch. Hij werd veroordeeld voor het delen van videobeelden van de aanslag op twee moskeeën. Foto John Kirk-Anderson/ AP

Een Nieuw-Zeelandse rechts-extremist die in maart beelden van de aanslag op twee moskeeën in Christchurch deelde, is dinsdag veroordeeld tot 21 maanden cel. Dat meldt persbureau Reuters. De man, Philip Arps, had de livestream van de schutter gedeeld met ongeveer dertig mensen, gevolgd door een versie waarin ze eruitzagen als een videospel. Daarin was een kruisrichtpunt ingevoegd en werd het aantal doden bijgehouden.

Arps noemde de beelden tijdens de rechtszaak „geweldig”, meldt een Nieuw-Zeelandse radio volgens Reuters. De rechter oordeelde daarop dat „al het bewijs dat ik hier voor me heb, [erop wijst] dat u geen berouw voelt tegenover de moslimgemeenschap”. Op het delen van beelden van de aanslag staat in Nieuw-Zeeland een gevangenisstraf van ten hoogste veertien jaar.

Varkenshoofd bij Al Noor moskee

De 44-jarige Arps was bekend bij de politie. Hij kreeg onder andere in 2016 800 dollar (463 euro) boete voor „aanstootgevend gedrag” omdat hij een bebloed varkenshoofd bij de Al-Noormoskee in Christchurch achterliet. De Al-Noormoskee was ook één van de doelwitten van de schietpartij afgelopen maart.

De verdachte schutter, de Australiër Brenton Tarrant, die het vermoorden van 51 mensen en terrorisme ten laste is gelegd, heeft vorige week geclaimd onschuldig te zijn.

Lees ook: Nieuw-Zeeland voorop in strijd tegen online terreur