Twaalf doden door aardbeving in zuiden China

Ook raakten 134 mensen gewond bij de aardbeving met een kracht van 6,0 maandagavond in het zuiden van China.

Reddingswerkers zoeken naar mensen onder het puin in het dorp Shuanghe, in de stadsprefectuur Yibin.
Reddingswerkers zoeken naar mensen onder het puin in het dorp Shuanghe, in de stadsprefectuur Yibin. Foto Zeng Lang/Xinhua via AP

Bij een aardbeving met een kracht van 6,0 zijn maandagavond twaalf mensen om het leven gekomen in de zuidelijke helft van China. Ook raakten zeker 134 mensen gewond. Dat meldt persbureau AFP.

Er zijn nog reddingswerkzaamheden gaande, mogelijk loopt het aantal slachtoffers nog verder op. Zo’n 100.000 mensen in de stadsprefectuur Yibin zijn getroffen. Er wonen 5,5 miljoen mensen in Yibin, in de provincie Sichuan. Door de krachtige aardbeving stortte onder andere een hotel in. Wegen raakten beschadigd en 73 huizen stortten in.

Op sociale media delen mensen foto’s van de grote scheuren in gebouwen en woonhuizen. Ook worden er beelden van de reddingsacties gedeeld:

Er zijn nog zeker zestig naschokken geteld, meldt het persbureau. De sterkste daarvan had een kracht van 5,1. De beving vond plaats 16 kilometer onder het aardoppervlak. Dat wordt beschouwd als ondiep. Aardbevingen die relatief hoog in de aardkorst plaatsvinden, kunnen veel schade veroorzaken aan infrastructuur en gebouwen.

De beving was zeker niet de sterkste die de provincie ooit heeft gezien. In 2008 kwamen door een aardbeving in Sichuan bijna 90.000 mensen om het leven. Deze ramp vond zo’n vierhonderd kilometer van Yibin plaats.