Na aanslagen

Scheepvaart in Perzische Golf beter bewaakt

Cruciale vaarroute De Britten gaan schepen in de Golf strenger beveiligen na de aanslagen op twee tankers. Ook in Nederland is hierover maandag overleg.

(FILES) In this file photo taken on February 25, 2009, Iranian technicians walking outside the building housing the reactor of the Bushehr nuclear power plant, in the Iranian port town of Bushehr, 1200 kms south of Tehran. - Iran's foreign minister warned on June 11 of the consequences of waging "economic war" against the Islamic republic through US sanctions, saying those conducting and supporting it could not expect to "remain safe". (Photo by Behrouz MEHRI / AFP)
(FILES) In this file photo taken on February 25, 2009, Iranian technicians walking outside the building housing the reactor of the Bushehr nuclear power plant, in the Iranian port town of Bushehr, 1200 kms south of Tehran. - Iran's foreign minister warned on June 11 of the consequences of waging "economic war" against the Islamic republic through US sanctions, saying those conducting and supporting it could not expect to "remain safe". (Photo by Behrouz MEHRI / AFP) BEHROUZ MEHRI

De Britse marine stuurt manschappen naar de Perzische Golf om schepen extra te beschermen. Dat meldden Engelse zondagskranten. Het Verenigd Koninkrijk lijkt hiermee de Britse commerciële belangen op de cruciale vaarroute te willen beschermen, na de aanvallen op twee tankerschepen vorige week donderdag. Londen vermoedt net als de Verenigde Staten dat Iran achter de aanvallen zit. De Britse marine overwoog naar verluidt al vóór de aanvallen militairen naar de regio te sturen, vanwege de opgelopen spanningen in het gebied. Het besluit is nog niet officieel aangekondigd. (NRC)