Walter Lübcke

Moord lijkt politieke achtergrond te hebben

Het onderzoek naar de moord op Duitse politicus Walter Lübcke (CDU) is deze maandag overgenomen door de landelijke justitie. Dat is een nieuwe aanwijzing dat de autoriteiten geloven dat de moord een politieke achtergrond heeft. Zaterdag werd op basis van DNA-onderzoek een 45-jarige man gearresteerd, die in elk geval tien jaar geleden actief was in de extreemrechtse partij NPD.

Lübcke (65), die op 2 juni met een kogel in zijn hoofd werd aangetroffen bij zijn huis, was president van de regio Kassel in deelstaat Hessen. Hij stierf in het ziekenhuis. Zijn dood werd op internet door extreemrechtse figuren toegejuicht.

Lübcke ontving in 2015 doodsbedreigingen, nadat hij had gepleit voor humanitaire behandeling van vluchtelingen, en had gezegd dat het een ieder die er niet mee kon leven, vrij staat het land te verlaten.

Onduidelijk is of de verdachte Lübcke kende. Wel beschikt de politie volgens Duitse media over informatie dat hij zich in het verleden schuldig maakte aan geweldpleging en onrechtmatig wapenbezit. Tien jaar geleden nam hij deel aan een aanval van een extreemrechtse groep op eend demonstratie van de vakbeweging, en werd in verband daarmee opgepakt en tot zeven maanden cel veroordeeld.

Of de man nog steeds contacten heeft in extreemrechtse kring is niet duidelijk. Omdat men niet langer kan uitsluiten dat achter de moord een extreemrechts motief, of zelfs een extreemrechtse bende steekt, hebben de autoriteiten in Hessen de zaak nu overgedragen aan de landelijke justitie – die in geval van politieke moorden en terrorisme verantwoordelijk is. (NRC)