Egyptische ex-president Morsi overleden in de rechtbank

Morsi zou zijn overleden in een rechtszaal. Hij leidde Egypte van juni 2012 tot juli 2013, toen hij door het leger werd afgezet.

Archiefbeeld van Morsi in een cel.
Archiefbeeld van Morsi in een cel. Foto Mohamed Hossam/EPA

Mohamed Morsi, de voormalige president van Egypte, is maandag op 67-jarige leeftijd overleden. Volgens de Egyptische staatsomroep viel Morsi flauw in een rechtszaal, waarna hij stierf. Morsi leidde Egypte van juni 2012 tot hij door het leger werd afgezet in juli 2013. Hij was lid van de inmiddels verboden Moslimbroederschap.

Of Morsi in de rechtszaal of in het ziekenhuis is overleden, is onduidelijk. Volgens een bron van Al Jazeera was Morsi aan het woord in de rechtszaal toen hij plots „heel druk” werd en vervolgens flauwviel. De Egyptische justitie stelt dat hij is doodverklaard in het ziekenhuis.

Mohammed Sudan, een leider van de Moslimbroederschap in Londen, noemt de dood van Morsi „moord met voorbedachten rade”, schrijft persbureau AP. Volgens Sudan mocht Morsi in de gevangenis geen bezoek ontvangen en had hij geen toegang tot medicijnen. In een verklaring roept het broederschap Egyptenaren op te demonstreren en naar Morsi’s begrafenis te komen.

Ook Sarah Leah Whitson, de directeur van Human Rights Watch in het Midden-Oosten, stelt dat Morsi geen toegang had tot medische hulp. De mensenrechtenorganisatie uit regelmatig kritiek op het Egyptische gevangenissysteem.

Twitter avatar sarahleah1 Sarah Leah Whitson BREAKING - #Egypt news says only democratically elected Pres #Morsy has died in prison after stroke. This is terrible but ENTIRELY predictable, given govt failure to allow him adequate medical care, much less family visits. @hrw was just finalizing a report on his health.
Lees ook dit stuk uit 2013: Morsi heeft zelfs welgestelde Egyptenaren boos gekregen

Protesten en staatsgreep

Morsi werd na de Arabische Lente democratisch verkozen. Hiermee kwam in 2012 een einde aan het dertig jaar lange regime van Hosni Mubarak. Maar ook Morsi was niet geliefd onder de Egyptische bevolking, onder meer omdat hij te weinig zou doen aan de miserabele economische situatie en de toegenomen onveiligheid. Ook gebruikte hij een omstreden grondwetswijziging om zijn macht uit te breiden.

Een ernstig tekort aan benzine deed de situatie escaleren en miljoenen Egyptenaren gingen de straat op om Morsi’s vertrek te eisen. In 2013 werd hij middels een militaire staatsgreep uit zijn functie gezet. Sindsdien wordt Egypte geleid door de voormalige opperbevelhebber van het leger, Abdul Fatah al-Sisi.

Morsi zat sinds het einde van zijn presidentschap vast. Hij werd eerder veroordeeld tot een levenslange celstraf voor onder meer spionage voor Hamas. Het Hof van Cassatie oordeelde in 2016 dat de zaak moest worden overgedaan, maar Morsi kwam niet meer op vrije voeten. Maandag was hij in de rechtbank om zich te verantwoorden in een zaak over spionage.