Noorwegen wint van Zuid-Korea, ook Spanje en China door naar achtste finales WK

De Noorse vrouwen wonnen met 2-1 van Zuid-Korea. Spanje en China speelden gelijk en dat was voor beide landen genoeg.

Noorwegen scoorde tegen Zuid-Korea twee keer uit een strafschop.
Noorwegen scoorde tegen Zuid-Korea twee keer uit een strafschop. Foto Tolga Bozoglu/EPA

Noorwegen gaat als nummer twee in groep A door naar de achtste finales van het WK voetbal in Frankrijk. In Reims wonnen de Noorse vrouwen maandag met 2-1 van Zuid-Korea, dat door de nederlaag is uitgeschakeld. Frankrijk won voor de derde keer op rij en gaat als groepswinnaar door.

De Noorse vrouwen kwamen door twee benutte strafschoppen op een 2-0 voorsprong. Een kwartier voor het einde deed Zuid-Korea wat terug, maar dat ene doelpunt mocht niet meer baten. Zij wisten op het WK geen wedstrijd te winnen of gelijk te spelen.

Gastland Frankrijk won in Rennes met 1-0 van Nigeria. Een kwartier voor tijd kregen de Franse vrouwen na tussenkomst van de videoscheidsrechter een penalty toegekend. Die werd in eerste instantie gemist door verdediger Wendie Renard, die de paal raakte. Maar omdat de Nigeriaanse doelvrouw te vroeg zou hebben bewogen, mocht Renard de strafschop opnieuw nemen. Dit keerde scoorde zij wel.

Door de derde winstpartij gaat Frankrijk als groepswinnaar door naar de achtste finale. Nigeria gaat in de wachtkamer. Het land is afhankelijk van de resultaten bij andere wedstrijden de aankomende dagen.

Groep B

In groep B verzekerden Spanje en China zich door een 0-0 gelijkspel allebei van een plek in de achtste finales. In Le Havre waren de Spaanse vrouwen sterker, maar kwamen zij niet tot scoren. Beide landen wisten van tevoren dat een gelijkspel genoeg zou zijn voor een plek in de volgende ronde. Toch was Spanje wel degelijk op zoek naar de winst. Ondanks het veldoverwicht bleef het 0-0. China gaat als een van de vier beste nummers drie door, Spanje is de nummer twee in groep B.

Duitsland gaat als winnaar van groep B door naar de achtste finale. In Montpellier was het Duitse team veel te sterk voor WK-debutant Zuid-Afrika. Voor rust stond het al 3-0, in de tweede helft scoorde Lina Magull het laatste doelpunt. Duitsland kreeg in de drie groepsduels geen enkel doelpunt tegen.