Prijs van voedsel steeg zelden zo hard als afgelopen jaar

Vooral vlees en vis waren vorige maand aanzienlijk duurder dan een jaar eerder, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek vast.

Foto Sander de Koning/ANP

Voedsel was vorige maand gemiddeld genomen 3,8 procent duurder dan een jaar eerder. Het gebeurde de laatste tien jaar maar een paar keer dat de prijs van voedsel in vergelijkbare mate steeg, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na analyse van de consumentenprijsindex (cpi), die het ieder jaar zelf opstelt.

Vooral vlees en vis stegen hard in prijs; die waren vorige maand bijna 5 procent duurder dan in mei 2018. Zuivelproducten stegen met 3 procent in prijs, groente en fruit met 2,6 procent en brood en granen met 3,8 procent. Nederlandse huishoudens geven gemiddeld een tiende van hun geld uit aan voedsel, blijkt uit de cijfers.

Btw-tarief

De prijsstijgingen komen volgens het CBS in ieder geval voor een gedeelte door de verhoging van het lage btw-tarief, dat begin dit jaar van 6 naar 9 procent ging. Als het btw-tarief niet verhoogd was, had de cpi er volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen anders uitgezien. Hij wijst erop dat de prijzen van voeding sowieso al grilliger zijn dan die van bijvoorbeeld consumentengoederen- en diensten, zoals auto’s, meubels of kleding. „Kijk naar de prijs van varkensvlees. Die is wereldwijd erg hoog, door toedoen van de Afrikaanse varkenspest.”

Voedsel steeg de afgelopen tien jaar niet met de algehele inflatie mee. Waar alle goederen en diensten bij elkaar met 16 procent toenamen in prijs, steeg de prijs van voedsel sinds 2009 met 14,5 procent.