Pegida-voorman belaagd in Eindhoven

Protest tegen islam Edwin Wagensveld, die zaterdag werd aangevallen bij een flyeractie bij een moskee in Eindhoven, wil snel nieuwe demonstraties aanvragen.

Pegida-voorman Edwin Wagensveld (rechts) van anti-islambeweging Pegida wordt aangevallen door omstanders bij de Al Fourqaan-moskee.
Pegida-voorman Edwin Wagensveld (rechts) van anti-islambeweging Pegida wordt aangevallen door omstanders bij de Al Fourqaan-moskee. Foto Rob Engelaar/ANP

Edwin Wagensveld, voorman van anti-islambeweging Pegida, is zaterdag aangevallen tijdens een demonstratie bij een moskee in Eindhoven. Wagensveld werd belaagd door boze omstanders, waarna hij op de vlucht sloeg. Mensen die hem achtervolgden, werden tegengehouden door agenten.

Wagensveld is in veiligheid gebracht, zegt een woordvoerder van de politie. Niemand is gearresteerd. De Pegida-voorman heeft geen verwondingen overgehouden aan het incident. Volgens de woordvoerder vertrokken de andere Pegida-aanhangers niet lang nadat Wagensveld werd belaagd, waarna de situatie weer rustig werd bij de Al Fourqaan-moskee in het stadsdeel Woensel.

Op beelden van het Eindhovens Dagblad is te zien dat de ruzie ontstond na een verhitte discussie tussen een buurtbewoonster en een sympathisant van Pegida. Toen zij over en weer begonnen te duwen en trekken, werd de toekijkende Wagensveld door anderen aangevallen.

Lees ook Pegida provoceert ‘blokkeermoslims’

Pegida was met een tiental aanhangers bij de moskee om flyers uit te delen met de tekst: „Pegida is gekomen om te blijven voor vrijheid en tegen islamisering.” Op 26 mei kwam het bij dezelfde moskee tot ongeregeldheden bij een demonstratie van de anti-islambeweging. De Mobiele Eenheid greep in toen een groep tegendemonstranten met stenen begon te gooien naar agenten. Omdat het zaterdag om een flyeractie ging, waren er minder agenten dan bij de demonstratie.

Pegida wilde komende woensdag opnieuw demonstreren in Eindhoven, weer bij de Al Fourqaan-moskee. Dat werd door burgemeester John Jorritsma verboden. Jorritsma verbood al eerder demonstraties van Pegida. Hij kreeg daarvoor deze maand kritiek van Nationale ombudsman Reinier van Zutphen.

De beweging heeft woensdag het centraal gelegen Stadhuisplein toegewezen gekregen voor de demonstratie tegen wat zij de „islamisering van Nederland” noemt. Op het Stadhuisplein is ook ruimte voor tegendemonstranten.

Wagensveld is echter vastbesloten om bij de moskee te demonstreren, zegt hij tegenover Omroep Brabant. „Wij blijven proberen, ook al moet ik er kruipend komen”, zegt hij. En: „Wij gaan weer demonstraties aanvragen vanaf 20 juni. Wij denken niet aan ophouden. Wij willen graag de demonstratie van 26 mei afmaken.”

Over het incident van zaterdag zegt Wagensveld tegen Omroep Brabant: „Deze actie hadden wij uitgebreid aangekondigd. De politie was ook ter plekke en agenten stonden op de hoek af te wachten. Pas toen het misging, besloten ze in te grijpen. Zo werd bijvoorbeeld ook een fotograaf lastiggevallen.”